Ця дивовижна рослина також відома як Бразильське виноградне дерево. Росте воно в Португалії, Аргентині і, переважно, як очевидно з назви, в Бразилії. Соковитий пурпурний плід можна зірвати і з’їсти прямо з дерева.
Плоди Джаботікаби є популярним інгредієнтом для приготування варення і свіжих соків. Більше того, з них роблять вино або міцний лікер. Іноді просто немає іншого вибору. Справа в тому, що плоди не підлягають довгому зберіганню. Вже через три дні після зняття їх з дерева починається процес бродіння.
Вам потрібно терпіння, якщо Ви хочете обзавестися одним з цих деревець у себе на ділянці. Росте воно 100 років, але коли досягає зрілості, це варто всіх зусиль. Доведено, що рослина добре адаптується. Кращим середовищем для нього є волога і злегка кислий грунт, однак воно буде непогано рости навіть в лужному типі грунтів.
Двічі на рік на дереві з’являються квіти. Вони виглядають як трохи дивні інопланетні створіння, що розмістилися на гілках і стовбурі. Особливість появи квітів прямо на стовбурі або стеблі рослини замість зростання нових віточок носить назву «кауліфлорія». Якщо рослина отримує достатньо вологи, воно цвіте і плодоносить круглий рік. Розмір самого плоду близько 4 см в діаметрі. Плід містить в собі до 4 великих насінин. Крім того, що самі виноградини вживаються в їжу, їх шкірка в сушеному вигляді використовується для лікування астми та діареї.
Якщо у Вас запалилися мигдалини, Ви так само можете спробувати пом’якшити запалення за допомогою них. Крім того, в плодах джаботікаби виявлені кілька протиракових складових. Є надія, що рослина може бути корисно в боротьбі з цим захворюванням.