Готелі, в яких можна знайти унікальні колекції

440

Для тих, хто не готовий до виснажливих марафонів по музеям і картинним галереям під час відпустки, перед вами готелі, в яких мистецтво знайти можна не виходячи з номера.

Часом у якому-небудь європейського готелі можна знайти твори, які й не снилися багатьом музеям. Наприклад, зібрання скульптур готелю Dolder Grand вважається кращим у Цюріху і оцінюється в 45 млн швейцарських франків. Римський Waldorf Astoria заманює картинами Енді Уорхола і Роберта Індіани, а перлина колекції нью-йоркського The Surrey – панно Чака Клоуза із зображенням Кейт Мосс.

Pulitzer Amsterdam (Амстердам, Нідерланди)

Готель Pulitzer – це 25 окремих будинків XVII і XVIII століть на Каналі Принців. Дизайнер готелю Яку Стросс провів ніч у кожній з 225 кімнат, щоб зрозуміти, як її треба обставити. І готелем, і колекцією, яка до нього додається, спочатку володіла родина Пулітцер, зокрема онук засновника журналістської премії Йозефа Пулітцера. Власники змінилися, але ім’я після реконструкції 2016 року зі гордістю залишили. В люксі Art Collector’s Suite гість може і сам відчути себе колекціонером: стіни майже суцільно обвішані картинами. Особливо вражає полотно «Бранч Халса» голландця Тьєррі де Кромьера, кумедний парафраз «Бенкету офіцерів» Франса Хальса Старшого, основоположника голландського реалістичного портрета. Тільки замість м’яса і вина на столі бургери і пивні банки. У Pulitzer є також апартаменти для любителів антикваріату і книголюбів – кожен з відповідною колекцією.

Dolder Grand (Цюріх, Швейцарія)

За стійкою ресепшена лежить бродяга в трусах – інсталяція Дуейна Гансона «Мандрівник». Без мистецтва тут кроку не можна ступити – бажаючим видають Айпад з путівником по всім роботам колекції. Скульптура Нікі де Сен-Фалло прикрашає терасу ресторану, «Жінка з фруктом» Фернандо Ботеро – патіо, а «Велике ретроспективне полотно» Енді Уорхола – бар. Скульптура Кіта Харінга ховається у городі спецій, де шеф-кухар готелю Хайко Нідер вирощує трави для кухні. Зібрання скульптур в Dolder Grand вважається кращим у Цюріху, в місті, де, на хвилинку, 50 музеїв. Як і готель, зібрання належить фінансисту Урсу Шварценбаху і оцінюється в 45 млн швейцарських франків.

Das Tyrol (Відень, Австрія)

Власниця бутік-готелю Das Tyrol Хелена Рамсбахер – політик, готельєр і пристрасний колекціонер мистецтва і туфель Prada. Свої збори пані Рамсбахер із задоволенням демонструє гостям.

Колекція Рамсбахер зробила б честь будь-якій галереї Європи: тут і замислений реалізм Бернарда Аммерера, і абстрактні композиції Лоретти Статс, й іронічні конструкції Ельке Хуала, у тому числі «Вегетаріанка» – щось на зразок племінної африканської скульптури з животом-акваріумом, набитим овочами. Розташований готель у Музейному кварталі Відня, що створює досить приємний контекст.

The Surrey (Нью-Йорк, США)

Колекція елегантного готелю у Верхньому Іст-Сайді, у кварталі від Центрального парку, налічує всього 31 експонат, але прекрасно продумана. Самий «віковий» екземпляр у колекції – фотопортрет Фріди Кало роботи Імоджен Каннінгем, зроблений у 1930-і роки. Більшість робіт відноситься до кінця XX і початку XXI століття. У фойє на гостей дивиться Кейт Мосс з величезного, на всю стіну, панно Чака Клоуза – це, безсумнівно, перлина колекції. Президентський люкс прикрашений картиною Сесіли Браун 2003 року – приблизно в цей же період іншу картину художниці придбав Елтон Джон. Бонусом до колекції – ресторан Даніеля Булю, улюбленого нью-йоркцями французького шеф-кухаря.

Waldorf Astoria (Рим, Італія)

Waldorf Astoria розташований на пагорбі Монте-Маріо, але славиться не тільки видом на місто і рестораном La Pergola, єдиним у Римі з трьома мішленівських зірками. Арт-колекції готелю позаздрив би і Ватикан, особливо Ватикан з «Молодого Папи». Можлива вартість колекції – $ 700 млн. Парком на пагорбі, готелем і колекцією володіє Анжело Гідо Теруцці, генуезький «король нікелю». Всього в готелі більше 1000 експонатів від XVI до XX століття, твори мистецтва та історичні артефакти, наприклад колиска, замовлена ​​Наполеоном для свого сина. У фойє – триптих Тьєполо та гобелени з Бове XVII століття. У люксах – картини Енді Уорхола і Роберта Індіани. Арт-колекції є і в інших готелях Waldorf Astoria: наприклад, в пекінському – понад 600 робіт сучасних китайських художників, а в берлінському – 900 творів випускників Берлінської художньої академії. Але римська колекція іншого калібру, вона стоїть в одному ряду з музейними зібраннями.

Lord Nelson, Lady Hamilton, Victory Hotel (Стокгольм, Швеція)

The Collector’s Hotel – це три готелі в Стокгольмі, що належать родині Бергтссон. В Lord Nelson у Старому місті зберігається велика колекція артефактів, пов’язаних з історією мореплавства: старовинні карти, моделі кораблів, пам’ятні монети, компаси, мініатюри з морськими битвами на слоновій кістці із зображенням адмірала Нельсона. Готель Lady Hamilton сім’я прикрасила статуетками і картинами на тему вічної жіночності; на ресепшені гостей зустрічає дерев’яна статуя самої леді Гамільтон. В Victory Hotel помістили все, що залишилося, але саме тут в скляній вітрині в фойє зберігається головна гордість родини – лист адмірала Нельсона до своєї коханої леді Гамільтон, яку прозвали Мерилін Монро XVIII століття.

La Perla (Доломіти, Італія)

Альпійське шале набите диковинками: у коридорі – вітрина з старовинними замками, на сходах – старовинна скриня, а в ресторані – засклена стіна з годинником. Власник La Perla Міхіл Коста – президент місцевої громади ладинів, ретороманської народності Доломітових Альп, що оселилася у горах ще за часів Стародавнього Риму. Міхіл хизується в жовтому фраку з салатовою шийною хусткою та іноді бере участь у велоперегонах на вінтажному агрегаті початку XX століття з величезним колесом. Міхіл – пристрасний колекціонер вина, винний льох готелю влаштований як ігрові кімнати: в залі ігристого звучить диско і танцюють пляшки, по залу білого літають віртуальні птиці, а в зоні дегустацій влаштований водоспад. Серце колекції – «храм Сасікайї»: кімната, від підлоги до стелі заставлена ​​пляшками супертоскани, а в потайній ніші – пляшка першого вінтажа бренду.

Hotel L’Orologio (Флоренція, Італія)

Бутік-готель на пьяцца Санта-Марія-Новела викликає асоціації чи то з керроллівським Задзеркаллям, чи з «Казкою про втрачений час»: всюди циферблати – старовинні аналогові, сучасні цифрові, а також художні фотографії годинників. Кожен поверх присвячений Вартовому дому – Patek Philippe, Rolex, Vacheron Constantin. Вантажні наручні годинники виставлені в шафах-вітринах у холі. Всього в колекції готельєра Сандро Фратіні більше 2000 екземплярів. Спочатку статок тосканська сім’я Фратіні заробила на … джинсах – їх компанія Rifle Jeans, заснована в 1958 році, однією з перших почала виробляти денім в Італії.

V8 Hotel Stuttgart (Штутгарт, Німеччина)

V8 Hotel – частина виставкового центру Motor World в ангарі на колишньому аеродромі. Готель розташований у приміщенні диспетчерського центру в стилі ар-деко. У лобі готелю виставлена ​​колекція гоночних болідів, найзаслуженіші з них – 1920-х років. Автомобілі використані і в інтер’єрах номерів готелю: ліжка в багатьох кімнатах – свого роду кентаври, де передня частина зроблена з капота вантажного авто Volkswagen Beetle, Mercedes або Morris Minor. Є номер «Автомийка» з величезними щітками, «Кінотеатр під відкритим небом» – з «кадилаком» і «Route 66» з портретом Джеймса Діна і тентом над ліжком.

Andaz Amsterdam Prinzengracht (Амстердам, Нідерланди)

Амстердамський готель дизайнерського підрозділу мережі Hyatt стоїть на Каналі Принців, серед художніх галерей і бутиків, і сам нагадує музей сучасного мистецтва. В готелі є патіо з садом, яке голландський дизайнер Марсель Вандерс оформив за мотивами творів Льюїса Керролла: на стіні над садом красується величезна графіті-панно «Аліса в Амстердамі». По саду розставлено 12 статуй кричущих принців – оммаж назвою каналу і заклик автора композиції не розлучатися з дитинством. Номери Вандерс прикрасив розфарбованими рибинами – вони символізують відкритість амстердамців до змін. А ще в готелі є Блакитна кімната, присвячена Делфтському фарфору.