Різноманітна Румунія

878

Колись відомий як «Маленький Париж», Бухарест – столиця Румунії, відома своєю багатою історією, яка зливається з сучасною індивідуальністю. Поєднання різних стилів архітектури змушує голову йти обертом, але в той же час це захопливе видовище надовго залишиться в пам’яті. Будівлі 16-го, 17-го і 18-го століття, маєтки в стилі модерн і неокласичні фасади пережили на своєму віку чимало, проте зберегли свою унікальність та шарм.

Аби зачаруватися цим містом достатньо погуляти його розлогими міськими парками, помилуватися витворами мистецтва в музеях та «загубитися» в чарівних вуличках, з яких зіткане Старе Місто.

Прогулюючись Калеєю Вікторії, можливо найкрасивішою вулицею міста, ви зустрінетесь з найвеличнішими будівлями країни та значущими пам’ятками, які є свідченням минулих часів. Найголовніше в ознайомленні з Бухарестом – це зрозуміти його складне минуле, яке поступається сучасній чуттєвості цієї європейської столиці, яка все ще знаходиться на стадії розвитку.

До речі, на цій же вулиці знаходиться Національний історичний музей, неокласична споруда якого спочатку була призначена для румунської пошти. З 1970 року 60 залів музею виставляють на показ найцікавіші історичні експонати країни, починаючи з доісторичних часів і до сучасності. У залі румунських скарбів знаходяться тисячі виробів із золота та неолітичні артефакти, в тому числі такі ювелірні вироби, як румунські королівські дорогоцінності та золоті артефакти скарбів Pietroasele, що датуються 4 століттям і які колись вважалися найціннішою колекцією скарбів у світі (до того, як була відкрита гробниця Тутанхамона).

Старе Місто, де будівлі датуються 15-м і 16-м століттями, є одним з найбільш ранніх поселень Бухареста. Весь цей час це було місцем румунських князів, центром торгівлі та перехрестям для мандрівників. У 1980-х роках одна п’ята частина міста була зруйнована. Проте, незважаючи на проведені в трущобах десятиліття, більшу частину міста було відреконструйовано та відремонтовано. Реконструкція історичних будівель проводилася досить галантно, аби зберегти їх індивідуальність, але деякі споруди все ще потребують рихтування. Цей контраст додає чарівності пішохідним доріжкам і мостовим, вздовж яких затишно розташувались книгарні, театри, ресторани і кафе.

Крім того, на вузеньких вуличках Старого Міста можна непогано потанцювати та повеселитися на численних вечірках, які тривають до самого ранку. Нічне життя вирує в таких популярних клубах як La Muse, Mojo та Biutiful. Останній вирізняється концептуальним промисловим дизайном та високими цінами.

Палац Парламенту є одним з найпопулярніших туристичних пам’яток в Бухаресті. Це друга в світі за величиною адміністративна будівля (після Пентагону), архітектурне диво, яке також претендує на звання найважчої будівлі в світі. Палац налічує більше трьох тисяч кімнат, розташованих на 330 000 квадратних метрів, що побудовані з використанням мармуру та сталі. Для будівництва такої споруди були стерті з карти парки, майстерні, заводи, частина Старого Міста та навіть цілі райони. Більше двадцяти тисяч робітників та семисот архітекторів працювали над розкішним палацом неокласичного стилю протягом 13 років. Будівля досі не повністю завершена. В невеликій її частині розташувався парламентський штаб Румунії та Національний музей сучасного мистецтва.

Якщо ви хочете ознайомитися з румунськими старовинними традиціями та дізнатися, як жили прості селяни в минулому – радимо вам завітати до Музею села. Цей унікальний музей, що був заснований в 1936 році, простягається через парк Херастрау та зображає традиційний спосіб життя в Румунії. Тут зосереджено близько 300 традиційних будинків, включаючи селянські хати з крутими дахами, солом’яні сараї, важкі зруби, майстерні та фабрики, які були перевезені сюди з усіх куточків Румунії. Крім будівель тут також можна знайти артефакти, кераміку та інші традиційні румунські елементи.

Крім історичних пам’яток, Румунія також може похизуватися яскравим сучасним мистецтвом, розвиток якого прийшовся на останні роки. Все більше нових галерей та дизайнерських центрів відкривається в столиці. Точно визначити, що саме являє собою румунське сучасне мистецтво нелегка справа. Проте, критики вказують на такі спільні риси як дотепність та чорний гумор, похмурий настрій та елементи сюрреалізму. Галереї Зорзіні, Харт, та Анаїд є одними з найкращих. Галерея Галатека, що розташована навпроти Національного музею мистецтв спеціалізується на ультрасучасному дизайні та часто організовує різноманітні мистецькі події.

Як і більшість сучасних столиць, Бухарест – урбаністичне місто. Проте тут все ще можна знайти приховані зелені куточки та почути гул розмов під розлогими деревами. В останні роки надзвичайно популярними стали кафе під відкритим небом та так звані питні сади, які завжди сповнені життя влітку, коли ніхто не хоче сидіти вдома. В деяких садах (наприклад OAR та Eden) можна не лише насолодитися пляшкою хорошого вина, а й послухати живий джаз або акустичну гітару.

Звичайно, побувати в Румунії і не спробувати місцеву їжу – це просто гріх. Найкращі страви готуються за перевіреними часом традиційними рецептами і смакують по-домашньому. Неофіційна національна страва – сармале, або рулетики з капусти, фаршировані пряним фаршем свинини та яловичини. Головні страви часто поєднуються з мамалигою з сметаною та тертим овечим сиром.

Але, звичайно подорож Бухарестом не зводиться до відвідування туристичних пам’яток, куштування традиційної їжі чи фотографій на фоні величних будівель чи знаменитих статуй. Якщо однією з цілей вашої подорожі є спілкування з місцевими жителями, то найкраще цього досягти можна відвідавши різноманітні фестивалі, які будуть проводитися цього року в Бухаресті. Численні музичні, мистецькі фестивалі, фестивалі інтелектуальних ігор, кіно та світла – лише невелика частка заходів, які можна буде відвідати під час подорожі цією прекрасною країною.



• не пропусти