Стародавнє місто Ель-Тахін, одне з найзагадковіших місць в Мексиці (22 фото)

703

Одне з найзагадковіших місць в Мексиці – загублений в джунглях Ель-Тахін. Це дивовижне древнє місто і найцікавіший археологічний об’єкт. Ель-Тахін (ісп. El Tajín) — археологічна ділянка і доколубове місто на півночі мексиканського узбережжя Мексиканської затоки. Місто Ель-Тахін було найважливішим поселенням класичної культури Веракрус і одним з найбільших міст Месоамерики класичного періоду. Сучасна археологічна ділянка розташована у штаті Веракрус, Мексика, більша частина в межах муніципалітету Папантла, а решта у муніципалітетах Коацінтла і Поса-Ріка[1]. Назва tajín означає «місто грому» тотонакською мовою, що було одним з імен тотонакського бога грому, блискавки та дощу.

Розташований у штаті Веракрус, Ель-Тахін довгі роки був прихований від людського уваги в зелених заростях тропічного лісу. Досі велика частина міста похована під шаром землі. З 150 будинків на сьогоднішній день розкопано всього близько 50. Але й цього достатньо, щоб уявити, яке значення мав місто в свій час.

Побудований в першому столітті нашої ери, імовірно тотонаками, Ель-Тахін був важливим адміністративним і церемоніальним центром. «Місто Грома» – саме так звучить його назва в перекладі на українську. У період розквіту Ель-Тахіна, який припав на IX – XIII століття, в ньому проживало близько 50 тис. чоловік.

З усіх збережених будівель особливо виділяються пірамідальні храми. Вони вважаються справжніми шедеврами древньої архітектури Мексики. Найбільшу популярність здобула «Піраміда ніш». Це дивовижна споруда складається з семи ярусів, в кожному з яких розташовані квадратні ніші. Їх число – 365 – стільки, скільки днів у році. Можливо, піраміда мала якесь практичне значення, чи просто символізувала календар. На її вершині розташовувалася традиційний майданчик для жертвоприношень.

У найвищій частині міста знаходиться Колонна будівля. Особливий інтерес в ньому викликають орнамент, що прикрашає ніші, і дах, покритий цементними плитами. Ніде в Середній Америці цемент в той час ще не був відомий. Ще один унікальний предмет в Ель-Тахіні – обличчя усміхненої людини. Це єдине подібне зображення того часу в Америці. Хто знає, скільки ще таємниць і дивних відкриттів ховається в стародавньому місті.

У 1992 році Ель-Тахін був внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.



• не пропусти