МОМА – музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку. США, Нью-Йорк

3355

Сучасному мистецтву – сучасний музей. Саме так вирішили архітектори Е. Д. Стоун і Ф. Гудвін, працюючи над проектом Музею сучасного мистецтва. В результаті на Манхеттені виросла простора і легка 6ти поверхова будівля зі скла і металу.

The Museum of Modern Art, або попросту – MoMA, був заснований в 1928 році трьома жінками: Еббі Рокфеллер, Ліллі Блісс і Мері Салліван. МоМА став першим музеєм США, де виставлялося виключно сучасне мистецтво .

Десять років експозиція «подорожувала», не маючи своєї власної будівлі. І ось в 1939 році Музей сучасного мистецтва, нарешті, знайшов свою власний дах над головою.

З тих пір будівля неодноразово розширювалася і перебудовувалася, перетворившись на багаторівневе приміщення з різноманітними галереями, переміщатися по яких можна в довільному порядку.

Музей сучасного мистецтва по праву вважається одним з кращих в світі. У його колекції – понад 150 000 експонатів, що охоплюють період з кінця 19 ст. і до наших днів. Тільки зібрання картин і скульптур нараховує понад 3200 одиниць. Серед них – справжні шедеври сучасного мистецтва – роботи Ван Гога і Сальвадора Далі, Клода Моне і Поля Сезанна, Анрі Матісса і Тулуз-Лотрека.

З 1930 року МОМА збирає і фотографії – на 2005 рік їх кількість вже досягла 25 000 робіт. Це і художні фото професійних фотографів, і фотографії аматорів, журналістів, науковців.

У зборах музею знаходиться і найбільша в країні колекція кіно-і відеоматеріалів – 22 000 фільмів і медіапродукту, 4 млн. постерів, сценаріїв і кінокадрів.

Є в МОМА та відділ архітектури та дизайну, створений ще в 1932 р. Серед його експонатів – макети і фото, малюнки та об’єкти промислового дизайну: меблі, посуд, спортивні машини , тканини і предмети побуту.

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (1)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (4)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (6)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (7)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (8)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (9)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (10)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (11)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (2)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (3)

МОМА - музей сучасного мистецтва в суперсучасному будинку (5)



• не пропусти