Вчені навчилися «будити» сплячі стовбурні клітини молочної залози для збільшення грудей

    161

    Вчені виявили, як починається ріст молочних залоз під час статевого дозрівання. Згідно з дослідженням, сплячі стовбурні клітини молочної залози «будить» білок, під назвою FoxP1.

    Цю роботу провели дослідники Інституту Уолтера і Елізи Холл. Сплячі стовбурові клітини в молочній залозі пробуджуються білком, названим FoxP1, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Developmental Cell.

    Дослідження розширює наші знання про те, як молочна залоза – компонент людських грудей – починає розвиток зі стовбурових клітин, що підтверджує краще розуміння, як дефекти в цьому процесі призводять до раку молочної залози.

    Дослідження проводилося доктором Най Янь Фу, професором Джейн Вішвадер і професором Джеффом Ліндеменом, який також є онкологом в Королівській лікарні Мельбурна і Центрі раку Пітера МакКаллум, а також у співпраці з професором Гордоном Смітом і його командою з біоінформатики.

    Стовбурові клітини молочної залози існують в основному в недіючому або «сплячому» стані протягом усього життя. У період статевого дозрівання ці стовбурові клітини потрібно «розбудити», щоб стимулювати швидке зростання молочної залози, сказала професор Вішвадер. «Стовбурові клітини готові до сигналу почати поділ, – сказала вона. – Ми виявили, що ген під назвою FoxP1 є невід’ємною частиною цього сигналу під час статевого дозрівання».

    «Ми виявили, що FoxP1 відключає створення одного з ключових білків, які затримують зростання стовбурових клітин в молочній залозі. З падінням рівня цього білка стовбурові клітини прокидаються і починають поділ, приводячи до зростання молочної залози», – сказав д-р Фу.

    «Ми все ще шукаємо точні з’єднання, що зв’язують жіночі гормони і FoxP1, але ми стали на один крок ближче до розуміння детального процесу розвитку молочної залози. Це також допомагає нам пов’язувати дефектні клітини, які сприяють розвитку раку молочної залози», – сказала професор Джейн Вішвадер.

    «Цей проект об’єднав досвід в клітинній біології, біології розвитку, біоінформатиці і візуалізації для вирішення питання про те, як стовбурові клітини молочної залози прокидаються в період статевого дозрівання і створюють дорослу тканину грудей».