«Трюфелі надихають»: Вчені розкрили несподівану властивість делікатесу

    177

    Крихітні дози трюфелів допомагають народжувати нові творчі ідеї. Несподівану властивість делікатесу розкрило нове дослідження.

    Команда з Лейденського університету вивчила вплив «мікродозування» на функцію мозку людини в природному середовищі. У дослідженні взяли участь 36 учасників, яким було запропоновано виконати ряд завдань як до, так і після прийому невеликих доз грибів.

    Завдання оцінювали їх конвергентне мислення (ідентифікацію єдиного вирішення проблеми), гнучкість їх інтелекту (здатність міркувати і вирішувати нові проблеми) і їх розбіжне мислення (здатність розпізнавати безліч можливих рішень).

    Вчені також проаналізували активні речовини, присутні в трюфелях, спожитих учасниками. Результати показали, що після прийому мікродози покращилися здатності до конвергенції мислення учасників. «Трюфелі надихають», – резюмують вчені.

    Луїза Прохазкова, яка очолювала дослідження, сказала: «У сукупності наші результати показують, що споживання мікродози трюфелів дозволило учасникам створити більше готових альтернативних рішень проблеми, тим самим підтверджуючи припущення про те, що мікродозування покращує й розбіжне мислення.

    «Крім того, ми також спостерігали поліпшення конвергентного мислення, тобто підвищення продуктивності по завданню, яке вимагає конвергенції на одному правильному чи кращому рішенні».

    Дослідники сподіваються, що їх результати будуть сприяти подальшому вивченню переваг мікродозування.

    Пані Прохазкова додала: «Крім переваг в якості потенційної техніки когнітивного поліпшення, мікродозування може бути додатково досліджено на його терапевтичну ефективність, щоб допомогти людям, що страждають від депресії або різних психічних розладів».