Чому святкують Хелоуін?

    135

    Незабаром Хелловін. У масовій культурі, особливо в Україні, куди свято дійшло зовсім нещодавно, Хелловін – незрозумілий день. Про що це свято і навіщо люди перевдягаються у чудернацькі образи?

    Це свято поєднує елементи різних культур, тут і християнські святі, і відьми зі скелетами, і персонажі із улюблених фільмів, і гарбузи. Вважається, що свято Хелловін походить від Ночі Самайна, кельтського обряду, який символізував закінчення осені і початок зими. Кельти вірили, що у цю ніч бар’єр між надприроднім та реальним зникав.

    З поширенням християнства язичницькі свята з усілякими духами і привидами засуджувалися. І Ніч Самайна вирішили замінити Днем усіх святих, який святкують 1 листопада.

    Традиція вбиратися в костюми і ходити від хати до хати, випрошуючи солодощі, з’явилася ще в Середньовіччі і спочатку була пов’язана з Різдвом. В Англії та Ірландії бідняки здавна ходили по домівках і випрошували, так звані, духовні тістечка в День всіх святих, обіцяючи в обмін молитися за душі померлих родичів господарів.

    Крім випрошування солодощів і носіння різноманітних костюмів, святкування Хеллоуїна також пов’язано з деякими специфічними іграми і ворожіннями. Наприклад, можна зустріти згадки про ворожіння за допомогою шкірки: шотландські дівчини зрізали шкірку з яблук, намагаючись зробити її якомога довшою, і кидали через плече. Вважалося, що шкірка приймала вигляд першої літери прізвища судженого. Інший звичай ґрунтувався на відомому повір’ї про Криваву Мері, яке в наші дні перетворилося в популярну міську легенду. Це ворожіння полягало в тому, що молоді дівчата повинні були в темному будинку піднятися по сходах спиною вперед і провести свічкою перед дзеркалом. Після цього в дзеркалі нібито мала з’явитися особа майбутнього чоловіка, але дівчина могла побачити в дзеркалі і череп – це означало, що вона помре, так і не вийшовши заміж.

    І до чого тут гарбуз? Все досить просто. Це дуже дешевий плід. Хоча спочатку Ліхтарик Джека, так називають голови з гарбуза, робили з картоплі чи ріпи. Легенда говорить: хитрий хлопчина Джек двічі надурив Сатану, тому після смерті його не покликали ні до раю, ні до пекла. Ніхто не захотів приймати такого бридкого хлопця. Але Сатана дав Джеку маленький шматочок вугілля. Джек поклав його у ріпу і вийшов ліхтарик. З ним хлопець ходить по світу, в очікуванні Судного Дня. А гарбузи, які сьогодні прикрашають вулиці міст на Хелловін є орієнтиром для усіх блукаючих душ.



    • інші новини