Старт медреформи: які труднощі чекають на українців у лікарнях

    216

    Зі стартом медичної реформи в Україні можливі так звані перегини на місцях і маніпуляції з боку окремих лікарняних установ або ж лікарів.

    Про це розповіла менеджер програмної ініціативи “Громадське здоров’я” Олена Кучерук, передає “Апостроф”.

    “Як завжди, на практиці можуть бути маніпуляції або з боку конкретних медзакладів, або лікарів. Наприклад, лікарні і лікарі можуть настрашити пацієнтів, щоб ті приписалися до них якомога швидше, мовляв, потім вони не будуть обслуговуватися або це буде вже не безкоштовно. Лікарням-то потрібно приписати до себе якомога більше людей, адже виходячи з кількості пацієнтів вони будуть отримувати фінансування”, – пояснює вона.

    Як зазначає екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій, на практиці можуть виникнути явні складності, зокрема, наприклад, може трапитися так, що іншого лікаря може і не виявитися.

    “Сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів, які, згідно з указом МОЗ, уповноважені укладати декларацію, в Україні менше 50% від потрібної кількості. За документами сімейних лікарів в Україні підготовлено близько 14 тисяч, а необхідно – 30 тисяч. Більш того, працюють сімейними лікарями близько 7-8 тисяч замість 30. Тому навіть якщо всі українці захочуть укласти такі договори, вони не зможуть цього зробити, адже достатньої кількості фахівців просто немає”, – уточнив він.