Чому не слід сидіти на дієті Дюка

    268

    Останнім часом дієта лікаря-дієтолога П’єра Дюка набирає популярність. У світі продано більше 11 мільйонів книг про білковій дієті. Чіткий алгоритм харчування, відсутність почуття голоду і мотивуюча книга здаються панацеєю для людей, охочих скинути вагу. Але якби все було так просто!

    Суть дієти французького дієтолога – «є і худнути», не обмежуючи себе в розмірі порцій і кількості прийомів їжі. При цьому, як пише Дюка, його методика – не дієта, а спосіб життя. Він пропонує почати з «атаки», на яких худне може їсти тільки нежирну білкову їжу. Потім найдовший етап – чергування: один день їж «білки», інший – «білки» і овочі. Після цього закріплення, де ти потихеньку повертаєшся до харчування звичайної людини, починаючи включати «небілкові» продукти в свій раціон. Нарешті, стабілізація – етап, що допомагає людині утримувати вагу протягом всього його життя. Можна їсти все, що хочеш, але раз в тиждень, обов’язково в четвер, влаштовувати собі білковий день.

    Результати, які показують послідовники Дюка, дійсно вражають. Однак разом із зайвими кілограмами може піти щось більш вагоме – ваше здоров’я.

    Одноманітно харчування і білок у великих кількостях нефізіологічна, а тому можуть бути шкідливі як для здорової людини, так і пацієнта, що має патологічні захворювання. Проблеми можуть виникнути з боку серця, печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

    Шлунково-кишковий тракт

    Асоціація дієтологів США віднесла білкову дієту Дюка до числа небезпечних для життя.

    Система харчування, до якої закликає дієтолог, бідна жирами і вуглеводами – основними елементами, що поліпшують роботу кишечника. В умовах уповільненого травлення відбувається розвиток застійних явищ і бурхливе розмноження мікроорганізмів.

    Білкова їжа при патології кишечника, пов’язаної з порушенням моторики, починає гнити, що призводить до інтоксикації і незасвоєння білка. Іноді це буває і у здорових людей – білкова їжа це погіршує і провокує.

    В результаті людини супроводжує погане самопочуття, запах з рота, нудота, запаморочення, метеоризм, проноси і запори, які тільки погіршують інтоксикацію організму.

    Місячні

    Білкова дієта передбачає обмежене вживання жирів, які необхідні для жіночого організму. Через це у багатьох жінок, що сидять на білках, пропадають порушується і цикл в слідстві гормональних порушень. Це супроводжується погіршенням стану волосся, нігтів, сухістю слизових і шкірних покривів. У перспективі спостерігається зниження лібідо, порушення фертильності, розвивається полікістоз.

    Нирки

    Відомо, що дієти з високим вмістом білка протипоказані пацієнтам з хронічними захворюваннями нирок. Однак варто зазначити, що після 50 років починається вікове зниження функції печінки і нирок, що є не патологією, а віковою нормою. Відповідно, людям старшого віку варто з більшою обережністю вибирати такого роду дієти.

    При цьому короткі курси прийому виключно білкової їжі вважаються нешкідливими. Тому популярну дієту Дюка можна замінити на більш комфортну для організму – білково-вуглеводне чергування.