Сьогодні ми, як ніколи раніше, стурбовані правильним харчуванням і здоровим способом життя. У хід йдуть всі засоби: спорт, косметичні процедури, складні детокс-програми і, звичайно, рідкісні продукти, що володіють сильними корисними властивостями, наближеними до лікарських.
Спіруліною, насінням Чіа, горіховими оліями і чаєм матчу вже більше нікого не здивуєш: на зміну популярним колись Суперфуд очікуються нові. Читайте, на які з них потрібно звернути увагу в цьому році.
Баобаб
Баобаб викликає асоціації з чим завгодно – наприклад, з теплими країнами і неймовірним довголіттям, але ніяк не з корисними продуктами. Виявляється, плоди цього дерева-гіганта, схожі на середнього розміру зеленуваті диньки, можна вважати Суперфуд.
У продажу Суперфуд з цього дикорослого дерева найчастіше зустрічається у вигляді багатого клітковиною, пребіотики і антиоксидантами порошку. Він має тонкий аромат цитрусових і швидко засвоюється. Додавайте порошок баобаба в будь-які страви – від смузі і десертів до салатів і супів.
Маніок
Маніок – унікальне тропічна рослина, яке в сирому вигляді вкрай отруйна. З нього вже давно навчилися робити борошно, попередньо зваривши і перемолу плоди. Основне застосування маніока – альтернатива злакових культур.
Люди з непереносимістю глютену обов’язково повинні звернути увагу на цей Суперфуд. До речі, він багатий клітковиною, вітамінами і мінералами, а тому його можна використовувати всім, хто цікавиться подібними тенденціями. Він вдало поєднується з багатьма інгредієнтами, роблячи їх гущавині.
Морінга
Порошок морінгі – ще один головний Суперфуд цього року. Його отримують з однойменних швидкорослих дерев Азії і Африки, а в Індії його використовують в аюрведою.
Додаючи Морінг в свої напої, ви робите їх більш корисними, ніж натуральне молоко: в цьому Суперфуд міститься б’є рекорди кількість калію, кальцію, заліза і магнію. Пробуйте використовувати порошок морінгі і для приготування соусів і смузі: смак у цього Суперфуд легкий, нейтральний, а аромат близький до цитрусових.
Чуфа
Інша назва чуфи – земляний мінадль. Ці незвичайні горіхи їдять і в сирому, і в підсмаженому вигляді, попередньо вимочивши в воді. В Іспанії популярний напій орчата готуються якраз з чуфи, а в інших країнах цей продукт додають в кондитерські вироби – наприклад, в халву.
Особливість земляного мигдалю в украй високою (тільки уявіть: 600 кілокалорій на 100 грамів) калорійності, а тому його рекомендують додавати в раціон спортсменам і людям, діяльність яких вимагає великих фізичних зусиль. Це повноцінний перекус, багатий також білком і магнієм.
Ягоди маки
Ягоди маки – ще одне “нововведення” 2018 року. Цей Суперфуд вже активно порівнюють з ягодами асаї, і “молодий суперник” явно виграє по багатьом параметрам. Високі показники антиоксидантів, наявність у складі вітамінів А і С, калію, заліза і кальцію роблять ягоди маки більш ефективними для прихильників здорового харчування.
Ягоди маки їдять свіжими, сухими, у вигляді соків і порошків, які дуже швидко засвоюються організмом. Правда, 100 грамів такого порошку, замовлений в одному з інтернет-магазинів, обійдеться вам як мінімум в 1000 рублів.
Каму-каму
Це чудодійну рослину сімейства миртових зростає в тропічних лісах Амазонки. Його плоди – великі ягоди червоно-жовтого кольору, більше схожі на маленькі екзотичні фрукти. Їх сушать, подрібнюють в порошок і використовують в якості дуже корисною харчової добавки.
Каму-каму знайшло свою нішу в кулінарії через цінних властивостей: багатий склад вітамінів і мінералів, клітковина, а також противірусні та антідепрессантние речовини – і це ще не кінець списку.
Кавунове насіння
Коли насіння Чіа стають старомодними, на арену топових Суперфуд виходять кавунове насіння. Цей продукт – багате джерело корисних жирів, протеїну, вітаміну В і магнію. Їх найкраще їсти на сніданок, додаючи в каші, смузі і сир в складі улюбленого топінгу.
Існує також і масло з насіння кавуна. Його можна вживати в їжу, використовувати в лікувальних і косметичних цілях.
Рожевий ананас
Сліпучий рожевий колір відповідає різноманіттю цілющих властивостей цього незвичайного Суперфуд. У минулому році вчені (не забава заради, а виключно в наукових цілях, звичайно ж!) “Пофарбували” наш улюблений фрукт в самий життєрадісний відтінок, створивши за допомогою генної інженерії новий сорт ананаса.
Крім екстравагантного зовнішнього вигляду новоспечений Суперфуд придбав і різні корисні властивості: у продукті збільшилася кількість лікопіну – корисного антиоксиданту, за сумісництвом відповідає за червоний колір томатів і кавунів (привіт кавуновим насінню!).