Ціни на продукти в Україні наздогнали європейські: чого чекати восени

    336

    Через погоду врожай в деяких областях України скоротився майже втричі

    Експерти називають це однією з причин, через які українців чекає чергове подорожчання продуктів. До неї додається зростання цін на паливо і добрива, а також бажання виробників заробити якомога більше.
    Цього року аграрії вже прибрали більше половини полів – за їхніми підрахунками, Україна може зібрати близько 61 млн тонн зернових.

    За словами віце-президента Асоціації фермерів і приватних землевласників України Віктора Гончаренко, урожай зернових культур знизився майже втричі.

    «Урожай набагато менше, найгірший урожай в центральних регіонах. Наприклад, пшеницю ми рекордно збирали 50-60 центнерів з гектара, а зараз – тільки 15-20. Щодо кукурудзи теж через негоду серйозний недобір. Проблеми і з гречкою: багато хто навіть не хочуть її збирати, так як врожаю майже немає, а в деяких областях її побив град», – говорить Гончаренко.

    Через погодні умови також знизився збір і салатних овочів, фруктів і ягід, через що протягом сезону вони вже додали в ціні і, за словами експертів, подорожчають ще 15-20%.

    За даними Мінагрополітики, через неврожай, за найоптимістичнішими прогнозами, країна недоотримає $ 600 млн, адже зернові – одна з основних статей експорту. Фермери очікують подорожчання харчових, проте поки не беруться робити точних прогнозів. За їх словами, все буде залежати від зернотрейдерів і тієї кількості зерна, які вони вирішать залишити в засіках. Чи позначиться ситуація і на курсі долара.

    «У цьому році урожай набагато менше і, швидше за все, в наступному році це суттєво вплине на курс. Якщо підвищаться ціни на зерно і ми мало продамо врожаю зерна, то це може привести до того, що курс долара може додати близько гривні», – говорить економіст Олександр Охріменко.

    Що стосується цін на продукти, то економіст Юрій Гаврилечко вважає, що неврожай особливо на зростанні цін і зміні курсу долара не відіб’ється.

    «Наприклад, подорожчають м’ясо, курятина, риба, крупи, макарони, борошно, кукурудза, масло на 20-25%. Причина – осіння посівна озимих обійдеться на 16-17% дорожче через подорожчання палива і добрив. Озимі навіть зійти не встигнуть, як ціни на харчі зростуть. Ще 10% додасть курс долара, який навіть судячи з бюджетної резолюції буде рости – в середньому на 2018 й він закладений в 29,3 грн/$», – вважає Гаврилечко.

    При цьому він запевняє, що ціни в магазинах у нас вже наздогнали європейські.

    «Я не можу пояснити, чому різниця у ціні на яйця в 100% у різних виробників. Економічно це незбагненно», – говорить експерт.

    Виконавчий директор міжнародного центру Блейзера Олег Устенко вважає, що низький урожай – лише одна сторона медалі і прямо на курс долара він не впливає. Однак коливання можливі в тому випадку, коли аграрії будуть скуповувати валюту, для того щоб запасти її для наступного сезону.

    «З одного боку, після того як аграрії збирають урожай, частина грошей вони конвертують в тверду валюту, щоб мінімізувати ризики під під час осінньо-весняних польових робіт і це відбивається на курсі. З іншого – ціна всередині країни безпосередньо залежить від світових цін, що відчують на собі і споживачі», – говорить Устенко.

     

    За матерілами “Вестей”



    • інші новини