Заява мiнiстра соцiальної полiтики Андрiя Реви про те, що українцi бiднi, бо забагато їдять, обурила мiльйони громадян, пише Експрес
Пiд час телеiнтерв’ю мiнiстровi озвучили статистику профiльної асоцiацiї торговельних мереж, яка свiдчить, що українцi витрачають на їжу бiльше грошей, але менше купують продуктiв через те, що цiни на низку продуктiв харчування зросли. Згiдно зi статистичними даними, в Українi громадяни витрачають 50% доходiв на їжу, у Нiмеччинi — 14%, у Польщi — 25%.
Мiнiстр на це вiдреагував геть несподiвано. “Коли ми говоримо про те, що нiмцi витрачають (на харчування) 14%, а ми 50%, то тут система прiоритетiв, — сказав Рева. — Нiмцi їдять небагато з iншої причини. У них iнший рацiон. Їхня культура харчування дуже вiдрiзняється вiд нашої. З огляду на те, що цiни на продукти приблизно однаковi в Нiмеччинi та Українi, вони (нiмцi) їдять менше не тому, що в них немає можливостi, а тому, що така культура. I тому вони витрачають менше порiвняно з нашими людьми”.
Користувачi соцiальних мереж бурхливо вiдреагували на заяву мiнiстра соцiальної полiтики. Хтось обурюється, хтось гiрко жартує: “Сьогоднi бачив, як людина їла. Пiдкажiть, як зателефонувати мiнiстровi Ревi або гастропатрулю!”, “Не виступайте… i, взагалi, тре менше жерти!”
Суспiльна думка однозначна: українцi витрачають половину свого доходу на їжу не тому, що “жеруть” надмiрно в порiвняннi з нiмцями, а тому що рiвень доходiв такий низький — з урахуванням наших цiн пiсля задоволення базової потреби в їжi грошей мало залишається.
То чи справдi українцi жеруть без мiри, вiддаючи перевагу дорогим харчам, а нiмцi дотримуються здорової та дешевої дiєти?
— Заява мiнiстра абсурдна з багатьох поглядiв, i це легко показати, спершись на статистичнi данi, а не на особистi фантазiї. Власне, так i мав би чинити член уряду, — каже економiст Iгор Мегец. — Статистика 2016 року свiдчить, що найбiльше останнiй рiк нiмцi вживали молокопродуктiв: молока, сирiв, масла, йогуртiв. В українцiв молокопродукти так само виявилися на першому мiсцi.
На другому мiсцi в рацiонi нiмцiв фрукти й овочi, натомiсть в українцiв — овочi та хлiб. I тут наш варiант явно дешевший за нiмецький.
М’яса ж i всiляких м’ясних виробiв середньостатистичний нiмець вживав на чотири кiлограми бiльше вiд українця.
— А щодо того, що нiмцi мало їдять… Як свiдчать данi Євростату, а не фантазiї пана Реви, близько 60% жителiв ФРН мають надмiрну вагу, — каже далi економiст Iгор Мегец. — Нiмцi — найтовстiша нацiя континентальної Європи, фахiвцi давно б’ють на сполох — кажуть зменшити споживання калорiйної їжi, але…
Тож їдять нiмцi багато, а купують харчiв ще бiльше. Тамтешня середньостатистична сiм’я викидає на смiтник 80 кiлограмiв харчiв щороку.
— А скiльки грошей витрачають на харчi нiмцi та українцi? Наприклад, тi, хто живе на мiсцеву мiнiмальну зарплату?
— Згiдно з даними Євростату, оприлюдненими в лютому цього року, середнiй показник “мiнiмалки” у ФРН становить 1498 євро на мiсяць.
В Українi мiнiмальна зарплата встановлена на рiвнi 3200 гривень. За сьогоднiшнiм курсом НБУ це 106 євро. Отож обуренi користувачi соцмереж мають слушнiсть: порiвнювати насамперед треба 1498 євро мiнiмального заробiтку нiмця i 106 євро українця. Кому зручнiше, може порiвнювати в українськiй валютi — виходить 45 284 тисячi гривень проти 3200. Як не крути, мiнiмальний дохiд нiмця аж у 14 разiв бiльший за “мiнiмалку” українця!
Як наслiдок, оголошенi мiнiстром Ревою 14% витрат нiмця на харчi — це 6300 гривень для отримувача мiнiмального доходу. Натомiсть 50% витрат українця на їжу — це 1600 гривень для того, хто отримує мiнiмальну зарплату. Тобто найбiднiший нiмець витрачає на харчi вчетверо бiльше грошей, нiж його український товариш по нещастю.
Причому, як визнає сам мiнiстр Рева, нiмецькi й українськi цiни рiзняться незначно, притiм нашi постiйно iстотно зростають, а нiмецькi — ледь-ледь.
— А на що громадяни Нiмеччини витрачають зекономленi на харчах грошi?
I. Мегец: — 35% у них iде на вiдпочинок i культуру, тодi як українцi можуть дозволити собi витратити на це лише 1,4% свого доходу. Є, щоправда, там i приземленiша велика стаття витрат — житло та комунальнi послуги. Середньостатистичний нiмець витрачає на це близько 35% свого доходу, натомiсть українець наразi лише 16%.
— Чи можна назвати рацiон українця здоровим?
— Аж нiяк, — каже Наталiя Банковська, кандидат медичних наук, старший науковий спiвробiтник лабораторiї гiгiєни харчування НДI харчування при МОЗ України. — Третина населення країни менше вiд норми споживає риби та молокопродуктiв, у рацiонi майже половини бракує фруктiв. Натомiсть популярними продуктами є картопля, бiлий хлiб, макарони, снiданки швидкого приготування, солодкi газованi напої, кондитерськi вироби. Вони мають багато калорiй та низьку бiологiчну цiннiсть.
Загалом українцям не вистачає рослинних жирiв, харчових волокон, вiтамiнiв та мiнеральних речовин (зокрема, мова про селен, йод, залiзо, кальцiй, магнiй, фтор).
— У нашому звичному меню забагато так званого харчового смiття, продуктiв, багатих на цукри та жири, — додає Леонiд Подригало, спецiалiст у галузi гiгiєни харчування. — У рацiонi близько 70% населення нашої країни бракує вiтамiнiв, зокрема, мова про аскорбiнову кислоту, вiтамiни групи В, каротин, що призводить до зниження опiрностi органiзму та зниження працездатностi.
А через нестачу в меню морепродуктiв (якi сприяють нормалiзацiї холестеринового обмiну, розрiдженню кровi, допомагають боротися з ожирiнням, полiпшують роботу мозку) та надлишок жирних сортiв м’яса ураження зазнають судини. Саме хвороби серцево-судинної системи в нашiй країнi — номер один за поширенням. Однак навряд чи в харчуваннi слiд рiвнятися на нiмцiв. Краще — на iталiйцiв. Адже найбiльш здоровою визнано середземноморську дiєту.
Андрiй ГАНУС, Лариса ПЕЦУХ, Експрес
“Найбiднiший нiмець витрачає на харчi вчетверо бiльше грошей, нiж його український товариш по нещастю”.
* До речi
За даними Держкомстату, упродовж року один українець з’їдає 51 кiлограм м’яса (в тому числi 24 кiлограми м’яса птицi, 18 кiлограмiв свинини, 8 кiлограмiв яловичини), 137,5 кiлограма картоплi, 280 яєць, 160 кiлограмiв овочiв i 50 кiлограмiв ягiд. Також до щорiчного рацiону одного українця входить 35 кiлограмiв цукру, 103 кiлограми зернових i 210 кiлограмiв молокопродуктiв.
В Асоцiацiї дiєтологiв України зазначають: нашi люди споживають забагато хлiба (300 грамiв на день на особу), цукру (105 грамiв), а також жирного м’яса (140 грамiв). Тодi як у щоденному рацiонi дуже бракує фруктiв, ягiд, молока й морепродуктiв.