Наші люди біля Трампа: Родичі новоспеченого президента США походять із села на Тернопільщині

    2026

    …Вірите чи ні, але зять Дональда Трампа 37-річний Джаред Кушнер виявився нащадком українських емігрантів по лінії матері. Так! Принаймні, він про це заявив під час виборчої кампанії. Американський бізнесмен мимоволі зазначив, що його бабуся, дід і прадід вижили під час Голокосту, а потім приєдналися до партизанів на території України.

    Після цієї фрази на американських сайтах, які досліджують генеалогічні дерева, з’явилась інформація, що по лінії матері зять Трампа — єврей з українським корінням, а його прадід Давид Штадмауер родом із Тернопільської області, пише газета Експрес.

    Що ж, їду у місто Підгайці на Тернопільщині, адже саме тут, ймовірно, могли жити предки чоловіка Іванки Трамп.

    …Мальовниче містечко розташоване за 70 кілометрів від Тернополя, на правому березі річки Коропець. Сьогодні тут живуть близько трьох тисяч мешканців. А ще на початку ХХ століття у Підгайцях налічували таку ж кількість євреїв.

    Місцеві краєзнавці вже готові продемонструвати мені цікаві факти з архівів про можливих родичів Кушнера.

    “Коли мені повідомили про українських предків Кушнера, почав піднімати всі можливі архіви, — розповідає Степан Колодницький, краєзнавець. — В одній із книжок, написаній на івриті, є дві фотографії зі зображенням Фріди Штадмауер. А в американських джерелах згадується, що таке ж прізвище у діда матері самого Джареда! Тобто можна стверджувати, що ця жінка так чи інакше мала зв’язок із родиною Кушнера.

    Крім того, в одному з перекладів на фотографії зображено 14 жителів Підгайців, у центрі — Фріда. 13 з них виїхали в Ізраїль, а хтось один до Сполучених Штатів. Не виключено, що саме Фріда й була тією особою. Фотографія була зроблена за кілька днів до від’їзду. Під нею зазначений 1923 рік. Саме в цей період кількість євреїв в Підгайцях почала зменшуватись. Вони почали активно емігрувати за кордон”.

    А тепер ще один цікавий факт. За даними американських досліджень, сімейство Давида Кушнера виїхало до США саме у період 20-х років. Вони поселились у Нью-Йорку, де й познайомились батьки Джареда. Про те, ким саме Фріда Штадмауер була прадіду Давиду, достеменно невідомо. Бо, на жаль, більшу частину всіх архівних документів, які могли б чітко окреслити цей зв’язок, знищили у воєнний період.

    “Те, що євреї почали масово виїжджати з Тернопільщини, є цілком виправданим, — веде далі Степан Колодницький. — Ще до початку Другої світової війни місто разом із жителями кілька разів намагались спалити до тла. Так, після останньої пожежі у 1889 році четверта частина міста була зруйнована. Тож розуміючи, що далі жити тут надто небезпечно, юдеї активно взялись шукати кращої долі закордоном. Більше того, перші емігранти, які виїхали у США, збудували в районі Брукліна синагогу, яку назвали “Подгайци”.

    …Ідемо далі вулицею до будівлі, у якій колись, імовірно, навчалися родичі зятя Трампа. Дорогою минаємо невеличкі будинки з нетрадиційними для української архітектури трикутними верхівками та закрученими спіральними малюнками. За словами краєзнавця, саме недалеко від центру міста юдеїв жило найбільше.

    Зрештою, доходимо до невеликого одноповерхового будинку сірого кольору. “Колись це була спеціальна школа для євреїв, — показує мені краєзнавець. — Імовірно, у цій школі вчилися предки зятя Дональда Трампа. Окрім цієї школи, у місті було ще шість освітніх закладів. У них вчили писати, читати та рахувати. Ця ж школа вважалась вищою”.

    А поруч бачу високу, трохи занедбану та облуплену будівлю з довгими вузькими отворами для вікон, де колись, імовірно, були шибки. Тепер замість них — вікна, забиті дошками. “Це синагога, — пояснює мені Степан Колодницький. — Саме тут збирались усі єврейські родини протягом багатьох століть на ранкові і вечірні молитви”.

    За кілька метрів на схилі гори бачу багато великих кам’яних плит та два великі камені, схожі на залишки колишніх воріт. Такий вигляд має один із найбільших юдейських цвинтарів в Україні. Тут збережено більш як півтори тисячі поховань із початку XVII століття. Кожен напис на надгробку зроблений на івриті, тому сказати точно, де саме поховані предки Джареда, можна буде лише після відповідних перекладів та досліджень.

    “Та вони безперечно поховані тут, — переконує Степан Колодницький. — Про це свідчить хоча б те, що кожного року євреї зі Сполучених Штатів приїжджають на цей цвинтар, щоб вшанувати пам’ять своїх родин”.

    …Цікаво, а що ж про таких відомих земляків думають звичайні підгайчани?

    “Трамп, кажете? Так, чули! Ми вже з хлопцями кілька днів думаємо, як нам ті всі могильні написи перекласти, щоб знайти його родичів, — сміється 40-річний Василь, місцевий мешканець. — Може, як знайдемо, то з Америки нам трохи доларів передадуть?”

    “То що, до нас тепер Трамп приїде? Ото вже заживемо!” — з неприхованим сарказмом каже 30-річний Микола.

    На питання, чи такий зв’язок з родиною американського президента якось вплине на містечко, жителі реагують скептично, кажуть: “От якби ми знайшли предків у Америці, тоді б і раділи! А що нам до того Трампа? Він же ніколи не дізнається, як це — жити тут, в Україні”…

    До слова, матір зятя і нині радника 45-го президента США Трампа Джареда Кушнера, Серіл, таки приїжджала в Україну шукати своїх родичів. Це було в 1991 році, коли на Волині в селі Бахів, що в Ковельському районі, відкривали пам’ятний знак жертвам Голокосту. Тоді її пошуки нічим, правда, не увінчалися…

    Христина БІЛЯКОВСЬКА
    Фото Ярослава СТАНЧАКА



    • інші новини