Iди жартуй в… АТО. За самодурство офiцера вiдправили на передову

    2075

    “Фарбувати вiд мене – i до обiду”, – є такий армiйський жарт про самодурство деяких вiйськових командирiв. Такi є i в українському вiйську. Про це свiдчить один iз нещодавнiх випадкiв, що набув розголосу в соцмережах.

    Громадська активiстка опублiкувала фотографiї, зробленi на тротуарi бiля прохiдної навчального центру Високомобiльних десантних вiйськ Збройних сил України в Житомирi. На фото кiлька курсантiв лiплять якусь споруду зi снiгу. Що це?!

    “Автобусна зупинка, – каже активiстка Ольга Олександрiвська. – Капiтан зателефонував i поставив бойове завдання курсантам: зробити зупинку зi снiгу. Мовляв, така його примха”.

    Курсанти примху виконали — наказ є наказ. Але не забули сфотографувати свою роботу. Вибухнув скандал. Стало вiдомим i прiзвище офiцера, який нiбито наказав виконувати цю безглузду роботу, – це 22-рiчний капiтан Євген Улiтко.

    Випадок викликав бурю коментарiв у соцмережах. Однi обурювалися самодурством офiцера, iншi захищали його. Мовляв, нiчого страшного вiн не вчинив. Ну, пожартував трохи. Дехто взагалi висловлював припущення, що курсанти пiдставили свого командира i звели на нього наклеп. На захист офiцера пiдписалися вiдомi волонтери. Герой скандалу навiть мусив пройти тест на алкоголь. “Висновок – тверезий,  – розповiдає Ольга Олександрiвська. – Але аналiз взято через 16 годин пiсля подiї”.

    Чи дiйсно офiцер вiддав безглуздий наказ? Чи курсанти самi пожартували з нього? Замiсть того, щоби провести ретельне розслiдування, командування десантних вiйськ вирiшило цю ситуацiю кардинально.

    “Рiшенням командувача ВДВ капiтан Улiтко разом iз сержантом вiдправляються в зону АТО, до лав 81-ї бригади – за неетичну поведiнку щодо курсантiв 199-го навчального центру ДВ, – повiдомила Олена Бiленська (позивний – Маруся Звiробiй), керiвник групи iнструкторiв навчального центру. — Командувач дає їм шанс подумати та набути бiльше досвiду, як варто ставитись до вiйськовослужбовцiв, що йдуть сьогоднi захищати Україну”.

    Але чому вiдправлення в зону АТО трактується як покарання? Невже командувачi ВДВ ставлять АТО на один щабель з гауптвахтою чи штрафбатом?! Виходить, усi, хто нинi перебуває на сходi, – “штрафники”? I невже немає в армiї адекватних статутних покарань за самоуправство?

    “Рiшення командування досить дивне, – погоджується Василь Базько, майор запасу з 32-рiчним стажем вiйськової служби. – Є Дисциплiнарний статут Збройних сил України. I там чiтко розписано види покарання за дисциплiнарне порушення офiцерiв. Зокрема, передбачено зауваження, догану, сувору догану, попередження, пониження в посадi, пониження вiйськового звання, звiльнення з вiйськової служби та позбавлення вiйськового звання. Все. Але нiде не написано, що дисциплiнарним стягненням є вiдправлення в зону бойових дiй.

    Я певен, що i в наказi щодо цього офiцера такого не написали – просто перевели в зону АТО. Якщо вiн дiйсно вiддавав такi дурнi накази, то, звiсно, був не на своєму мiсцi. Але якщо такий керiвник “дурiє” в мирнiй обстановцi, то що йому може спасти на думку в бойових умовах? Навряд чи про це подумало керiвництво ВДВ”.

    Сергiй БОВКУН



    • інші новини