Навіщо в Генштабі звуть служити “піджаків”

    396

    Пам’ятаєте, як на початку листопада президент України Петро Порошенко заявляв про те, що на фронті не залишилося жодного мобілізованого, а всі військові, які проходять службу в зоні АТО, – це контрактники. Схоже, в Генштабі вирішили виправити цю ситуацію. Уже в наступному місяці військкомати почнуть призивати офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри цивільних вузів, отримали звання молодшого лейтенанта, але жодного дня не служили в цій армії.

    Проводити офіцерську мобілізацію стало можливо завдяки підписаному президентом закону про удосконалення порядку проходження військової служби. За словами заступника начальника головного управління персоналом Генштабу ЗСУ Марка Андрусяка, після затвердження закону стало можливим ввести в армії такий вид військової служби, як служба за призовом осіб офіцерського складу.

    “Це аналог строкової військової служби, але до неї залучатимуться громадяни України, які закінчили кафедри військової підготовки і отримали звання молодшого лейтенанта запасу віком до 43 років, які не проходили військової служби. Термін служби – 18 місяців”, – пояснив Андрусяк.

    Призивати офіцерів, що не служили, яких на армійському сленгу ще називають “піджаками”, в Генштабі планують щоквартально. Перша хвиля призову почнеться вже в лютому, а всього в 2017 році збираються закликати близько 4 тисяч таких офіцерів.

    На головне питання, чи підуть піджаки служити в зону АТО, Марк Андрусяк відповідає ствердно. “Але тільки після відповідної підготовки”, – додає представник Генштабу.

    Побічно цю інформацію підтвердив і глава Генштабу Віктор Муженко, який заявив, що головною метою кадрової політики армії до 2017 року є комплектація офіцерським складом. При цьому вся система підбору офіцерів повинна бути спрямована на забезпечення бойових частин, відповідно, відсидітися в тилу у “піджаків” не вийде.

    “Нам необхідно систематизувати дані про наявність офіцерів запасу, які здатні проходити службу. Зокрема, це стосується людей, які не служили, але мають вищу освіту та отримали військові звання офіцерів запасу. Щорічно такі офіцерські звання отримують 9-10 тисяч осіб. Це потужний ресурс, який повинен ефективно використовуватися”, – підкреслив Муженко.

    “Чесно кажучи, я в шоці, – каже “Апострофу” 29-річний житель Києва Анатолій, який під час навчання у вузі закінчив військову кафедру. – Це, я так розумію, що нас хочуть набирати на роль гарматного м’яса. Ні, я розумію, коли йшла мобілізація тих, хто служив в армії. Ці люди свого часу отримали якісь військові професії, два роки служили, а коли їх призвали, вони могли в учебці згадати навички… Що вмію я і такі, як я? Нас вчили марширувати, збирати і розбирати автомат і пістолет, один раз ми виїжджали в ліс, копали типу окопи, от і все. Я розумію, що війна, розумію, що потрібно послужити, але не в АТО ж служити, коли я жодного дня толком не служив! Нехай призивають, нехай це буде, як звичайна строкова служба, а потім хто захоче, той підпише контракт і йде на фронт”.

    Саме на перспективу підписання контракту з призваними офіцерами запасу і розраховують в Генштабі, адже згідно з новим законом про удосконалення порядку проходження військової служби в ЗСУ будуть скасовані контракти, які укладалися на період дії особливого періоду в Україні, а за фактом були безстроковими. Відповідно “піджаки” повинні замінити на фронті тих, хто вирішить розірвати безстроковий контракт. “Це одне з джерел компенсації звільнення осіб, які отримають таке право згідно з законом”, – додав Андрусяк.

    Втім, виникає питання, наскільки такі офіцери будуть дійсно корисні фронту і чи зможуть вони адекватно керувати особовим складом, не маючи ні морального, ні армійського досвіду.

    Експерти, опитані “Апострофом”, запевняють, що відсутність досвіду не стане великою проблемою. “Я думаю, що ротація на фронті повинна бути частіше, адже умови жорсткі, хлопці на передовій втомлюються дуже сильно. Тим більше, якщо була військова кафедра, то немає нічого незвичайного, якщо таких людей призвуть. А скільки людей в добробатах, які не тільки в армії не служили, але і кафедру не закінчували, а добровольці з самого початку і затримали війну і просування бойовиків”, – пояснила “Апострофу” волонтер Раїса Шматко.

    У свою чергу головний редактор інтернет-ресурсу “Інформаційне опір” Юрій Карін додав, що паніка в мережі відносно нових планів Генштабу – необґрунтована. “Коли людина подавала документи на військову кафедру, вона же розуміла, що буде офіцером запасу, а це передбачає в тому числі і призов на військову службу. Це ж не є секретом для самих офіцерів запасу і кожен знав, на що йде. Інша справа, що в нашій країні через відсутність фінансування армії не приділялося належної уваги підготовці офіцерів запасу, хоча всі мобілізаційні документи відпрацьовувалися. Не можна говорити, що Генштаб тільки зараз згадав про існування цих людей, просто не було коштів проводити заклики і збори”, – підкреслив експерт.

    Юрій Карін додав, що навіть якщо навчання молодших лейтенантів на військових кафедрах проходило з використанням старої військової техніки, то офіцерів зможуть перевчити, адже за шість хвиль мобілізації рівень учбовок значно виріс.

    “ВСУ збільшилися і значно збільшилися. У нас з’явилося багато нових сполук рівня бригади. Ми не готувалися до цієї війни, тому який у нас вихід? Ми повинні використовувати ті ресурси, які у нас є”, – резюмував Юрій Карін.