Як економлять друзі-мільярдери Президента

    1416

    Бізнес-партнери Петра Порошенка гуртуються довкола… почесного консульства Сейшельських Островів — неспроста!

    Заступник голови парламентської фракції Блоку Петра Порошенка, права рука Президента Ігор Кононенко днями в ефірі одного з ток-шоу спробував невдало обгрунтувати, чому його дружина орендує автомобіль “BMV 550” 2012 року в… почесного консула Сейшельських Островів, як про це зазначено в його електронній декларації, пише газета “Експрес”.

    Поснення вийшло дуже скромним і лаконічним: “Так вийшло”. Виникає запитання: що це взагалі за дивовижне консульство іноземної  держави, що працює, наче контора автомобільного прокату для міляьрдерів і друзів Президента?

    Тут не зайве згадати, що Сейшельські Острови — це екзотична острівна країна біля східних берегів Африки, знана, як одна з податкових гаваней, куди виводять гроші, щоб менше платити податків у своїх країнах, підприємці, і куди ховають нечесно набуті капітали чиновники.

    “Сейшельські офшори вважають хорошим місцем для виведення, відмивання і зберігання грошей, але разом з тим — поганим для ведення активного відкритого бізнесу, — говорить Юрій Крук, експерт з міжнародних питань. — Це найбільш низькопроцентний (від 0 до 1,5%) офшор у світі, який не вимагає від своїх клієнтів майже жодної документації, ніяких звітів. Разом із тим, ця республіка гарантує клієнтам повну конфіденційність. Через що Сейшели стали просто офшорним раєм для багатьох фінансових аферистів”.

    Хто ж очолює почесне консульство цієї держави в нашій країні? З’ясуймо це! Заходимо на офіційний сайт Міністерства закордонних справ України… А ось і розділ “Іноземні дипломатичні представництва в Україні”… О диво! Знайоме прізвище! Почесним консулом зареєстрований ще один давній бізнес-партнер та кум Президента Петра Порошенка — Олег Гладковський!

    До переходу на державну службу в 2014 році він мав прізвище Свинарчук. Курував виборчу президентську кампанію Порошенка в чотирьох областях. І Петро Олексійович, ставши Президентом, призначив Свинарчука головою Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю (зокрема, він  здійснює контроль над концерном “Укроборонпром”). Із лютого 2015 року пан Гладковський став першим заступником секретаря РНБО. Свинарчука останнім часом звинувачують у тому, що, відповідаючи за розвиток оборонпрому в РНБО, він водночас є власником великої промислової корпорації “Богдан”, яка, крім іншого, виробляє і броньовану техніку, а отже, на нинішній посаді чиновник може сприяти їхньому спільному з чинним главою держави бізнесу.

    На сайті МЗС чітко зазначено офіційну адресу почесного консульства Сейшелів: Київ, вулиця Електриків, 29а, електронна адреса — svinarchuk@upiato.com. Може, наше МЗС допустилося помилки? Заходимо на сайт МЗС Сейшельських Островів (mfa.gov.sc)… Рубрика: “Консульства за кордоном”… Шукаємо Україну — є! Почесним консулом зазначений той самий Олег Гладковський. І адреса та сама: вулиця Електриків, 29а, електронна адреса — svinarchuk@bogdan.ua; referent@bogdan.ua. Як бачимо, в обидвох випадках не тільки адреса та сама зазначена, а й електронні адреси, що містять недавно змінене прізвище конкретної особи — “svinarchuk”. Отже, сумнівів не залишається: почесним консулом Сейшельських Островів в Україні залишається Олег Гладковський (Свинарчук).

    Цікаво, що за адресою вулиця Електриків, 29а у Києві розміщується комплекс приміщень корпорації “Укрпромінвест”, завод “Ленінська кузня” та спортклуб “5 елемент”. Ці підприємства належать Петру Порошенку та його бізнес-партнерам Олегові Гладковсьму та Ігорю Кононенку. Також слід зазначити, що голова Київської міської держадміністрації Віталій Кличко затвердив ремонт дороги від вулиці Електриків, 29а до Набережно-Рибальської вартістю 8,22 мільйона гривень…

    Пан Свинарчук-Гладковський консулом Сейшельських Островів став ще в 1998 році, тоді, коли Петра Порошенка вперше обрали народним депутатом. Цей факт у біографії він намагається приховувати,  а особливо — тепер. Ще б пак — адже відповідно до статті 92 Консульського статуту України нештатні (почесні) консули не можуть обіймати державних посад. Тобто в час війни в країні для Гладковського залишатися формально пов’язаним з офшорною зоною настільки важливо, що він готовий навіть ризикнути, порушуючи закон.

    І знову цікаве: Олег Гладковський у своїй електронній декларації вказав, що його сини Михайло та Ігор теж користуються автомобілями, власником яких є почесне консульство Республіки Сейшельські Острови. Так, Михайло Гладковський їздить на “BMW X6” 2012 року випуску, а Ігор Гладковський на “Hundai Equus” 2014 року випуску! Сам Олег Гладковський, якщо вірити його декларації про доходи, власного авто не має. А “Maserati Ghibli” 2013 року випуску зареєстрував на дружину.

    Ми поставили запитання юристам: “З якою метою бізнес-партнери Петра Порошенка так завзято оформляють авто, якими користуються, на почесне консульство, на свої родини, а не на себе?”

    Перша версія: справа в бажанні користуватися дипломатичними номерами. Але ж ні: в затвердженому наказом МВС “Положенні про почесних (нештатних) консульських посадових осіб іноземних держав в Україні та консульські установи, що очолюються такими посадовими особами” (пункт 7.2) чітко зазначено: “На транспортні засоби почесних консулів НЕ видаються номерні знаки, передбачені для транспортних засобів дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій, їх персоналу та членів сімей персоналу”.

    Друга: може, таким чином ці люди хочуть прикинутися бідними перед українцями? Щоб зайва машина не світилася у декларації? Зазираємо в декларацію про доходи Ігоря Кононенка. Навряд, бо авта ж задекларовані.

    У чому ж тоді секрет? А все, виявляється, дуже просто. Такий спосіб користування дорогими авто практикується, щоб не платити за їх розмитнення в Україні. Мовляв, авто ввозиться для потреб консула. А вже консул вирішив, що здасть його в оренду. От як цікаво живе живе команда Президента: усім пропонують при розмитненні сплачувати все й у великих розмірах в Україні, а самі — готові платити податки лише на Сейшельських островах.

    Ірина ЛОПУХ



    • інші новини