На зміну Діду Морозу: зі святами українців вітатиме Святий Миколай

    439

    Дід Мороз, з яким українці та мешканці постсоціалістичних країн асоціюють Новий рік, поступово відходить у минуле. У деяких країнах колишнього соцтабору від цього образу почали відмовлятися раніше, повертаючись до власних народних традицій. В Україні це явище спостерігається нині, як частина декомунізації.

    Варто зазначити, що казковий образ Діда Мороза сформувався на початку 20 століття у Росії. Пізніше, у процесі затвердження радянських цінностей, персонаж почав з’являтися на святкуваннях в інших республіках союзу. Образ  Діда Мороза було сформовано на противагу американському Санта Клаусу, як заперечення західних цінностей. Від традиційного Святого Миколая система вирішила відмовитися, як від символа християнства, адже в СРСР було взято курс на атеїзм.

    Нині в Україні вирішили повернутися до традиційного для українців персонажу — Святого Миколая. Про це розповів керівник проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький. Миколая українці знали та шанували здавна. Так, найдавніша ікона цього святого відома ще з часів Київської Русі і датується  10 століттям. Йдеться про Київську ікону Святого Миколи (Мокрого).

    Вже цей Новий рік кияни на Софійській площі зустрічатимуть не з Дідом Морозом, а саме зі Святим Миколаєм.