SpaceX відправила у космос європейський зонд Hera – він полетить до астероїда Діморф

    35

    Космічний апарат Hera на борту ракети Falcon 9 компанії SpaceX 7 жовтня піднявся з космодрому на мисі Канаверал у хмарне небо над Флоридою. Так він вирушив у довгу подорож Сонячною системою, до астероїда Діморф, в який у 2022 році врізався земний зонд DART (Double Asteroid Redirect Mission).

    Представники Європейського космічного агентства повідомили, що другий ступінь ракети Falcon 9 успішно впорався із завданням і зонд Hera почав свій шлях до астероїдів Діморф і Дідім, щоб вивчити наслідки зіткнення небесного тіла з апаратом DART.

    Hera є супутником розмірами 1,6 на 1,6 на 1,7 метра і масою 1128 кілограмів з двома сонячними панелями. До складу наукового обладнання зонда входять камери, спектрометри, тепловізори, альтиметр та лідар. З їх допомогою апарат зможе картографувати поверхню астероїдів Діморф та Дідім, а також виміряє їх орбітальні характеристики.

    Крім того, Hera оснастили двома кубсатами – Milani та Juventas, які вивчать внутрішню будову Діморфа. Наприкінці місії дослідники спробують посадити кубсати на поверхню астероїда, щоб зафіксувати будь-які зрушення у поверхневій гравітації, спричинені впливом Дідіма.

    У березні 2025 Hera зробить гравітаційний маневр біля Марса, під час якого пролетить на відстані 5000 кілометрів від Червоної планети і спостерігатиме його супутник – Деймос. До системи астероїдів Дідім зонд прибуде 28 грудня 2026 року.



    • інші новини