Книги під обстрілом: майже тисяча бібліотек і 200 млн книжок знищено або пошкоджено в Україні через війну

    42

    Під час повномасштабного вторгнення рф в Україні майже тисяча бібліотек зазнала значних руйнувань, а понад 200 мільйонів українських книжок було знищено або пошкоджено. Про це повідомив Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови.  

    Кремінь зазначив, що російські агресори знищили не лише книги, але й культурні та освітні установи, які потребують термінової допомоги. “Спустошені заклади культури та освіти потребують художньої, навчальної та історичної літератури. Наша мета — максимально поновити бібліотечні фонди та утвердити це як пріоритет держави,” — заявив мовний омбудсмен. 

    У зв’язку з цією ситуацією Кремінь закликав громадськість долучитися до відновлення бібліотек. Він ініціював проєкт “Вільні читають українською!”, який має на меті оновлення бібліотечних фондів і книжкових полиць, зокрема в укриттях у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській і Сумській областях. 

    У серпні 2024 року Міністерство культури України закликало передбачити в проєкті державного бюджету на 2025 рік виділення коштів для програми придбання книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів у обсязі не менше 200 млн грн. Проте проєкт держбюджету на 2025 рік передбачає скорочення фінансування Українського інституту книги (УІК) на 61,7%. 

    Директор УІК Олександра Коваль у своєму Facebook звернулася до суспільства, запитавши, чи варто боротися за збільшення фінансування, яке необхідне для сертифікатів і поповнення бібліотечних фондів, кошти на які не виділяються з 2022 року. Вона також порушила питання про можливу підтримку від іноземних донорів або організацію збору книг через толоку. 



    • інші новини