Зникла атмосфера Марса може буквально лежати у всіх на очах, з’ясували вчені

    20

    Американські вчені з Массачусетського технологічного інституту дійшли висновку, що втрачена атмосфера древнього Марса не випарувалася в космос, а ввібралася в ґрунт планети. Дослідження опубліковане у науковому журналі Science Advances (SciAdv).

    У далекому минулому Марс мав щільну газову оболонку, яка зігрівала його поверхню і підтримувала існування рідкої води. Однак близько 3,5 млрд років тому вода висохла, а атмосфера різко витоншилася.

    У новому дослідженні вчені припустили, що більшість атмосферного вуглекислого газу (CO2) тепер замкнена в марсіанській глині, яка називається смектитом. Смектит ефективно захоплює вуглець і утримує його у стані спокою протягом мільярдів років за рахунок складчастої структури.

    За словами команди, з огляду на відомий обсяг мінералів на поверхні Червоної планети, у ньому може зберігатися до 1,7 бар вуглекислого газу, що еквівалентно приблизно 80% ранньої атмосфери Марса.

    “Грунтуючись на наших відкриттях на Землі, ми показуємо, що на Марсі, ймовірно, відбувалися схожі процеси, і що величезна кількість атмосферного CO2 могла перетворитися на метан і бути ізольованою в глинах”, – зазначив співавтор дослідження, професор Олівер Ягуц.



    • інші новини