Естонська компанія вироблятиме антидронові системи в Україні

    42

    Естонська оборонна компанія Frankenburg Technologies оголосила про плани розпочати виробництво антидронових систем в Україні. Це черговий крок у зміцненні оборонної співпраці між Україною та європейськими країнами, спрямований на посилення захисту від атак дронів. Про це повідомляє Bloomberg.

    Frankenburg Technologies була заснована в січні 2024 року за участі провідних експертів оборонної та технологічної індустрії Естонії. Місія компанії – забезпечити вільний світ технологіями, необхідними для перемоги в сучасних війнах. Основний фокус – розробка ракетних систем, які мають бути в 10 разів доступнішими та вироблятися значно швидше за сучасні аналоги.

    Одним із консультантів компанії став Мартін Херем, колишній головнокомандувач Збройних сил Естонії. Водночас стратегічним інвестором проєкту виступає генеральний директор Milrem Robotics Кулдар Ваарсі.

    Тааві Мадіберк, співзасновник та генеральний директор Skeleton Technologies, також є частиною команди Frankenburg Technologies. Skeleton Technologies спеціалізується на виробництві суперконденсаторів і співпрацює з Siemens.

    Український сегмент компанії очолив Сергій Кошман, колишній експерт в Офісі Президента України та представник Nokia Siemens Networks. Його призначення є показником того, що Frankenburg Technologies націлена на швидке розширення виробництва в Україні.

    Як відзначає Bloomberg, ця угода підкреслює зростаючий інтерес європейських оборонних компаній до відкриття власних виробничих потужностей на українській території.

    Нагадаємо, у березні 2024 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що країна підписала п’ять контрактів з іноземними оборонними компаніями для створення спільних підприємств. Україна планує укласти ще десятки таких угод у найближчому майбутньому.

    Компанія Rheinmetall раніше оголосила про свої плани будувати заводи з виробництва боєприпасів та систем ППО в Україні. Вже діє перший цех з ремонту та виробництва бронетехніки за участі цієї компанії.

    Крім того, французько-німецька компанія KNDS, яка виробляє артилерійські установки Caesar, також планує відкрити своє підприємство в Україні. Водночас турецька компанія Baykar активно будує завод під Києвом, на якому вироблятимуть безпілотники TB2 і TB3.



    • інші новини