Україна адаптує систему цивільного захисту до норм ЄС: що зміниться

    107

    В Україні планують створення нової системи цивільного захисту, яка відповідатиме стандартам ЄС. Йдеться про впровадження “центрів безпеки” та реєстрацію всіх укриттів для захисту населення у випадках надзвичайних ситуацій. Ці зміни передбачені законопроєктом №11345, який парламент ухвалив для вдосконалення цивільного захисту, повідомляє РБК-Україна.

    Однією з головних змін стане створення центрів безпеки, які об’єднуватимуть кілька екстрених служб в одному місці. Це включатиме:

    • Пожежне депо з диспетчерським пунктом.
    • Бригаду екстреної медичної допомоги.
    • Поліцейську станцію.

    Такий формат дозволить більш оперативно реагувати на надзвичайні ситуації, зокрема на випадки пожеж, техногенних аварій чи повеней.

    Ще одна важлива зміна – обов’язкова реєстрація всіх укриттів. Відтепер кожне бомбосховище або укриття має бути зареєстроване та проходити технічну інвентаризацію. Це дозволить тримати точний облік та знати стан кожної споруди.

    Олена Шуляк, голова комітету ВР з питань організації державної влади, пояснила: “Технічна інвентаризація укриттів допоможе знати кількість та стан кожної споруди, що є ключовим для забезпечення безпеки населення”.

    Згідно з новим законодавством, при будівництві нових багатоповерхових будинків укриття стануть обов’язковими. Це має забезпечити безпеку жителів у випадку небезпеки.

    Окрім того, ОСББ отримають можливість ухвалювати рішення про облаштування цивільних споруд у підземних приміщеннях будинків, якщо таке рішення підтримають мешканці на загальних зборах.

    Прийнятий законопроєкт №11345 також передбачає інтеграцію системи цивільного захисту України з механізмами ЄС. Це включає нові правила та стандарти, які дозволять удосконалити захист населення у мирний час і під час надзвичайних ситуацій.

    У своєму виступі Олена Шуляк підкреслила: “Ми розуміємо, що за короткий термін побудувати всі необхідні укриття неможливо. Однак цей час можна використати для проєктування та підготовки системи цивільного захисту, щоб вона була дієвою”.



    • інші новини