Українська машина для розмінування “Змій” отримала сертифікат і готова до роботи

    21

    Українська інноваційна машина для розмінування “Змій”, розроблена компанією Rover Tech, успішно пройшла випробування та отримала сертифікат відповідності. Цей повністю український винахід вже готовий стати ефективним інструментом у боротьбі з мінами та боєприпасами, що залишилися після військових дій. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

    “Змій” створений спеціально для роботи в умовах низької та середньої рослинності. Машина здатна ефективно знешкоджувати протипіхотні та протитанкові міни, а також знімати розтяжки. Завдяки своїй легкій конструкції, вона може розміновувати до 2,5 гектарів за день, що значно прискорює процес очищення територій.

    Перша віцепрем’єр-міністерка України, Юлія Свириденко, підкреслила, що це на 100% українська розробка: “Команда Rover Tech створила легку, швидку машину, яка здатна витримати підрив протитанкових мін”. Вона також зазначила, що такі технології є важливими для повернення продуктивних земель України, що є пріоритетом на найближчі 10 років.

    Ціна на “Змій” суттєво нижча за іноземні аналоги та варіюється від 14,5 до 20 тисяч доларів, залежно від комплектації. Ігор Безкаравайний, заступник міністра економіки України, наголосив на важливості можливості оперативної заміни комплектуючих після пошкоджень від вибухів: “Це унікальне рішення в наших умовах. Ми фактично отримали новий підклас машин для розмінування”.

    “Змій” важить понад тонну, а ширина робочого інструменту складає 1,35 метра. Машина управляється дистанційно з відстані до 2,9 км, що забезпечує безпеку оператора. На розгортання або згортання машини потрібно лише 15 хвилин, а її можна перевозити на звичайному автопричепі.

    Машина пройшла сертифікацію фахівців Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, що підтверджує її надійність у польових умовах.



    • інші новини