У Чехії посилюють перевірки українських біженців: за що можуть скасувати виплати

    346

    Чеський уряд оголосив про посилення контролю над українськими біженцями, які отримують тимчасовий захист у країні. Якщо виявлять, що біженці не проживають за заявленою адресою, вони втратять право на фінансову підтримку. Про це пише echo24.

    Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан заявив, що уряд посилив перевірки українських біженців, щоб уникнути зловживань. За його словами, правила тимчасового захисту не забороняють поїздки в Україну, проте право на фінансову допомогу мають лише ті, хто фактично проживає у Чехії.

    “Ми не можемо заборонити біженцям повертатися в Україну та відвідувати сім’ї. Проте ті, хто проводить більше часу в Україні, не повинні отримувати виплати”, – зазначив Ракушан.

    Згідно із законодавством Чехії, біженці з тимчасовим захистом мають право на фінансову підтримку лише за умови постійного перебування в країні. Якщо під час перевірки поліція виявить, що людина виїхала, це може призвести до втрати права на пільги.

    Перевірками займаються поліція у справах іноземців та працівники Міністерства внутрішніх справ. Хоча загальний контроль за всім населенням складно забезпечити, уряд продовжує слідкувати за місцем перебування не лише українських біженців, але й інших іноземців, які отримали притулок у Чехії.

    З 1 вересня 2024 року змінилися правила надання гуманітарного житла. Тепер безплатно проживати можна лише 90 днів, а не 150, як було раніше. Навіть вразливі категорії людей більше не матимуть права на винятки й будуть змушені самостійно оплачувати оренду.

    Проте, з наступного року уряд Чехії планує підвищити розмір виплат для вразливих груп біженців. Наприклад, для дітей з інвалідністю виплати зростуть до 11 835 крон (472 євро) на місяць, а для дорослих – до 11 690 крон (466 євро).

    Наразі біженці мають можливість отримувати щомісячну допомогу на житло в розмірі 3000 крон (120 євро). Очікується, що з січня ця сума може зрости, проте остаточне рішення ще не ухвалено.