Астрофізики дізналися, як сформувалася надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху

    84

    Чорні діри – найтаємничіші об’єкти у Всесвіті. Історія їх походження сповнена загадок, а розміри та маса вражають уяву. Нещодавно за допомогою Телескопа горизонту подій (EHT) астрофізики отримали переконливі докази того, що Стрілець А* – надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху – утворився внаслідок злиття.

    Зображення надмасивної чорної діри Стрілець А*, розташованої на відстані понад 26 тисяч світлових років від Землі, було опубліковане у 2022 році і стало результатом роботи глобальної дослідницької групи Телескопа горизонту подій (EHT Collaboration) з використанням спостережень всесвітньої мережі радіотелескопів.

    Тепер учені з Центру астрофізики Невадського університету UNLV (NCfA) розкрили дивовижні подробиці походження Стрільця А*. Результати дослідження, опублікованого в журналі Nature Astronomy, показали, що «серце» Чумацького Шляху утворилося в результаті злиття двох чорних дір приблизно дев’ять мільярдів років тому.

    Нагадаємо, що надмасивні чорні діри з’являються або за рахунок злиття кількох чорних дір, або з часом ростуть через акрецію речовини. Щоб зрозуміти, який з двох варіантів вірний щодо Стрільця А*, астрофізики змоделювали наслідки злиття, розглянувши сценарії, що узгоджуються з властивостями обертання, що спостерігаються за допомогою Телескопа горизонту подій.

    Результати показали, що Стрілець А*, зважаючи на все, утворився внаслідок злиття з іншою надмасивною чорною дірою з найближчої галактики-супутника.

    «Наше відкриття прокладає шлях до розуміння того, як ростуть та еволюціонують надмасивні чорні діри. Зміщений високий спин Стрільця А* вказує на можливе злиття з іншою чорною дірою. Внаслідок цієї події Стрілець А* різко змінив амплітуду та орієнтацію свого обертання», — написали автори наукової роботи.

    Зазначимо, що нове дослідження підтверджує теорію злиття чорних дір, а також дає уявлення про історію та еволюцію Чумацького Шляху. Отримані дані мають значення для майбутніх досліджень.