НБУ пропонує замінити “копійку” на “шаг”: на що це вплине

    60

    Національний банк України (НБУ) ініціює зміну назви української монети “копійка” на “шаг”, посилаючись на історичні та культурні причини. Назва “копійка” вважається символом московської окупації, тоді як “шаг” є давнім українським словом для визначення дрібних монет.

    У НБУ пояснили, що рішення змінити назву монети не є випадковим. “Копійка” як термін має глибоке коріння в імперському минулому росії, що зараз є неприйнятним для незалежної України. Натомість “шаг” відображає національні традиції й використання цього слова для позначення дрібних монет на українських землях має тривалу історію.

    Наразі НБУ розробив пропозиції щодо внесення змін до законодавства. Зокрема, планується зміна статті 32 Закону “Про Національний банк України”, яка регулює питання грошової одиниці. Окрім того, пропонується скасувати дві постанови Президії Верховної Ради України, які визначали назву “копійка” як офіційну назву розмінної монети:

    • “Про розмінну монету України” від 2 березня 1992 року № 2156-XII.
    • “Про затвердження назви та характерних ознак грошової одиниці України” від 10 грудня 1991 року № 1952-XII.

    Перейменування “копійки” на “шаг” не вплине на вартість грошей, але стане важливим кроком у культурній та історичній деколонізації України. Це символічний жест, який підтверджує відокремлення від імперської спадщини та повернення до національних традицій.



    • інші новини