У астронавтів, котрі застрягли на МКС, можуть початися серйозні зміни в організмі

    672

    Астронавти НАСА Суні Вільямс і Бутч Вілмор, які застрягли в космосі, зіштовхнуться із серйозними ризиками для здоров’я, якщо їхнє перебування на Міжнародній космічній станції (МКС) буде продовжено до 2025 року. Про це попереджають експерти, пише Daily Mail.

    Через технічні проблеми з кораблем Boeing Starliner астронавти застрягли на МКС більш ніж на два місяці, хоча вони мали повернутися 14 червня.

    Відмови двигунів та витік гелію на Starliner спонукали НАСА та Boeing довше запланованого тримати двох астронавтів на орбіті. Організатори польоту мають побоювання, що зворотний шлях на космічному кораблі може закінчитися катастрофою.

    Але тепер екіпаж стикається з ще одним ризиком: їхні тіла можуть почати руйнуватися через шкідливі космічні умови.

    «Загалом майже всі фізіологічні зміни, які ми спостерігаємо під час польоту людини в космос, мабуть, залежать від часу перебування», — розповіла Рейчел Зайдлер, професор прикладної фізіології та кінезіології в Університеті Флориди. За її словами, що довше ви перебуваєте в космосі, то значніші зміни.

    Багато досліджень показали, що тривале перебування в космосі може спричинити втрату щільності кісток, атрофію м’язів, інтенсивний радіаційний вплив, проблеми із зором та інші серйозні проблеми зі здоров’ям.

    “Астронавти зазнають прискореної втрати кісткової маси з загрозливою швидкістю – приблизно в 12 разів швидше, ніж важкий остеопороз на Землі”, – сказав Кайл Загродський, гендиректор клініки здоров’я кісток.

    Крім того, за даними Європейського космічного агентства під час тривалих космічних місій можна втратити до 50% м’язової маси.

    Низька гравітація також змінює форму та функцію сердець космонавтів.



    • інші новини