Китай вдарить по навколоземному астероїду зондом-камікадзе у 2030 році

    137

    Китайське національне космічне управління (CNSA) повідомило, що в 2030 проведе свої перші навчання з захисту Землі від астероїда. Це буде експеримент схожий на місії NASA DART з ударного впливу на астероїд Діморф. Своєю метою китайці обрали 30-й астероїд 2015 XF261. Він майже в шість разів менший за Діморфа і потрапити в нього буде набагато важче.

    Створення планетарної оборони – це найблагородніше, що можна очікувати від космічних перегонів. Залишаючи за дужками можливість контролювати навколоземний простір космічними силами тієї чи іншої країни, захист Землі від небезпечних астероїдів колись може врятувати життя кожного мешканця планети.

    У Китаї побудують експеримент із ударного впливу на астероїд на більш міцній основі, ніж це зробили в NASA, коли планували місію DART. У певному сенсі в NASA діяли навмання, не маючи точних даних про об’єкт впливу. Це призвело до того, що цільовий астероїд поводився непередбачуваним чином, оскільки його верхній шар виявився з пилу та щебеню. А точний вплив на об’єкт стане відомий лише у 2026 році, коли до враженого астероїда дістануться ще не запущені зонди місії «Гера».

    Китай попередньо відправить до цільового астероїда дослідний зонд для всебічної оцінки його складу, форми та геології. Радари, спектрометри, камери та датчики зонда на орбіті астероїда вивчатимуть об’єкт 2015 XF261 протягом кількох місяців поспіль. Лише після цього по астероїду буде здійснено удар зондом-камікадзе.

    Дослідницький апарат на орбіті астероїда після цього проведе ще до 12 місяців, вивчаючи вчинений на нього вплив. Китайський експеримент виявиться більш точним і, ймовірно, видовищнішим, оскільки зможе в режимі реального часу зробити з близької відстані фото- та відеофіксацію удару по астероїду.



    • інші новини