День Конституції України 2024: все, що потрібно знати про важливе свято кожного українця

    604

    Щороку 28 червня вся Україна відзначає День Конституції. Це свято, яке бере свій початок з 1996 року, коли була ухвалена Конституція сучасної незалежної України. Саме в цей день, 28 червня, українці отримали новий головний закон.

    Історія ухвалення Конституції

    Після здобуття незалежності в 1991 році, Україна ще п’ять років жила за старим законом. Та в ніч на 28 червня 1996 року, Верховна Рада другого скликання, пропрацювавши усю ніч, нарешті ухвалила нову Конституцію. Вона набула чинності одразу того ж дня.

    Що треба знати про Конституцію України

    Конституція України — це головний державний закон країни. Всі інші закони та положення повинні відповідати й підпорядковуватись їй. Вона має найвищу юридичну силу.

    Нова Конституція, ухвалена в 1996 році, закріпила правові норми незалежної України, суверенітет та територіальну цілісність. Це підняло авторитет нашої держави на міжнародному рівні.

    Історичний контекст

    Початок конституційного процесу в Україні вважається затвердженням Пакту Конституції прав і вольностей Війська Запорозького Пилипом Орликом ще 5 квітня 1710 року. Цей документ вважається першою європейською Конституцією у сучасному розумінні.

    Чи буде вихідний на День Конституції 2024

    День Конституції є офіційним державним вихідним. Проте, у зв’язку з воєнним станом, всі святкові вихідні дні скасовано. Оскільки 28 червня цього року припадає на п’ятницю, то День Конституції буде робочим днем.

    Приватні компанії можуть на власний розсуд надати своїм працівникам вихідний, тож це залежить від керівництва кожної окремої організації.