Примусова доставка чоловіків до ТЦК: що варто знати

    3046

    Під час мобілізації в Україні військовозобов’язаних можуть примусово доставляти до військкоматів для проходження медкомісії та отримання повісток. Цей процес має свої особливості, і РБК-Україна повідомляє про них детальніше.

    Хто може затримувати та доставляти до ТЦК

    Лише правоохоронці мають право затримувати громадян та доставляти їх до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Військкомати не мають таких повноважень. За постановою Кабміну від 16 травня 2024 року №560, під час воєнного стану правоохоронці можуть проводити адмінзатримання та доставку до ТЦК чоловіків, які відмовилися від отримання повістки або порушили правила військового обліку.

    Процес затримання

    Адмінзатримання може відбуватися у присутності представників ТЦК. Правоохоронці також мають право доставляти затриманих чоловіків до військкомату на транспорті ТЦК, за умови їхньої присутності.

    Мобілізаційні заходи

    Згідно з українським законодавством, мобілізаційні заходи включають:

    • Призов військовозобов’язаних на військову службу.
    • Направлення на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).
    • Вручення мобілізаційних розпоряджень або “бойових повісток”.

    Відстрочка та добровільна мобілізація

    Деякі категорії громадян можуть отримати відстрочку від призову до ЗСУ. Проте, при добровільній мобілізації, чоловіки не зможуть проходити службу лише за місцем проживання.

    Секретар парламентського комітету з питань національної безпеки Роман Костенко зазначив, що на службу можуть мобілізувати чоловіків до 25 років, які мають статус військовозобов’язаного. Ті, хто не має цього статусу, можуть добровільно вступити до армії за контрактом.