“Розстріляне Відродження: голоси крізь час”: у Львові відбулася прем’єра літературно-мистецького перформансу

    43

    У Митрополичих садах Львова відбулася прем’єра літературно-мистецького перформансу “Розстріляне Відродження: голоси крізь час”. Діти та військові читали вірші поетів, які загинули в 1920-30-х роках від російських репресій. Ця подія стала незабутньою миттю для кількох сотень глядачів, повідомляє Укрінформ.

    “Вперше ми проводимо цей захід у Львові. Ми створили цей перформанс, щоб нагадати про поетів Розстріляного Відродження, адже ті, хто знищив українську інтелігенцію, прагнули знищити нашу культуру,” — сказав заслужений артист України Олексій Гнатковський. Він читав есеї Олега Вергеліса про Миколу Хвильового, Миколу Зерова, Павла Филиповича, Михайля Семенка, Михайла Драй-Хмару та Майка Йогансена.

    Після кожного есею діти з акторської студії “Авантюристи” та студії гармонійного розвитку для дівчат “Панянка”, разом із військовими, декламували поезію під акомпанемент струнного ансамблю Quattro Corde. Танцювальний контемп від школи “MAASAI” візуально поєднував минуле з сучасністю, створюючи унікальну атмосферу.

    “Нам важливо, що сьогодні вірші поетів Розстріляного Відродження читають діти. Це доводить, що те, що намагалися знищити – живе і буде жити в наступних поколіннях,” — наголосив Гнатковський.

    Вечір прикрасили виступи Оксани Кречко, солістки Івано-Франківської обласної філармонії імені Ірини Маланюк. Окрім культурного значення, перформанс мав і благодійну мету – збір коштів на безпілотники для ЗСУ. Завдяки внескам та аукціону вдалося зібрати 176 тисяч гривень, які скерують на закупівлю FPV-дронів для 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила.

    Цей вечір у Львові не лише об’єднав покоління, а й довів, що українська культура жива і непереможна, як і дух її народу.



    • інші новини