Астронавти протестували обладнання та скафандри SpaceX Starship для місячної місії Artemis 3

    306

    У рамках підготовки до місії Artemis III, під час якої в 2026 році на Місяць буде висаджено екіпаж, NASA провело випробування нових скафандрів та макета космічного корабля з двома астронавтами.

    Тест, проведений у штаб-квартирі SpaceX у Хоторні (Каліфорнія), став першим досвідом з часів програми «Аполлон». Він дозволив інженерам оцінити сумісність скафандрів, створених компанією Axiom Space з тестовою версією системи посадки людини (HLS) космічного корабля SpaceX, який доставить астронавтів на Місяць і назад.

    Під час тригодинного випробування астронавти Пеггі Вітсон (Peggy Whitson, Axiom Space) і Дуг Вілок (Douglas Harry Wheelock, NASA) одяглися в скафандри в повномасштабному макеті шлюзової камери на борту корабля Starship. Кожен скафандр був оснащений повнорозмірним макетом портативної системи життєзабезпечення.

    Астронавти протестували можливості скафандрів, перевіривши гнучкість, зручність надягання та зняття. Вони також попрацювали з панеллю управління у шлюзовій камері та випробували ліфт, який доставлятиме екіпаж на поверхню Місяця.

    «Астронавти успішно виконали завдання, які вони мають виконати перед висадкою на Місяць. Перевірка також показала, що простір у шлюзовій камері, на палубі та в ліфті є достатнім для комфортної роботи астронавтів», — сказав Логан Кеннеді (Logan Kennedy), керівник наземних робіт програми HLS NASA.

    Результати нададуть цінну інформацію для підготовки до першої висадки людей на Місяць із 1972 року. Майбутні місії Артеміди будуть спрямовані на встановлення стійкої присутності людини на Місяці, прокладаючи шлях до майбутніх місій на Марс.

    У рамках підготовки до місії Artemis III NASA та Axiom Space продовжують розробляти нові скафандри та космічний корабель. У березні минулого року вони представили прототип скафандра Axiom Extravehicle Mobility Unit (AxEMU), призначеного для використання під час польоту, так і на поверхні Місяця. Компанія пройшла етап попереднього розгляду проєкту та незабаром перейде до етапу критичного розгляду.

    У квітні Axiom протестувала один із скафандрів у Лабораторії нейтральної плавучості NASA, додавши обтяжувачі для імітації гравітації Місяця. Найближчим часом астронавт одягне скафандр для першого випробувального «польоту» у водному середовищі.

    Тим часом SpaceX працює над розробкою космічного корабля Starship, який доставить астронавтів на Місяць. 7 червня компанія провела успішний четвертий випробувальний запуск, що завершився м’якою посадкою на воду ракети-носія Super Heavy і Starship.

    Однак повернення людини на Місяць тепер очікується не раніше вересня 2026 року, – NASA перенесло заплановану посадку з кінця 2025 року. Затримки викликані проблемами із тепловим екраном космічного корабля «Оріон», системами життєзабезпечення та електричною системою переривання польоту екіпажу.



    • інші новини