В Україні буде створено реєстр замінованих земель

    22

    В Україні на повну швидкість розпочинається процес створення першого державного реєстру земель, забруднених або ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами. Відповідне рішення Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні 7 червня 2024 року.

    Розроблене спільно Мінекономіки та МВС Положення про реєстр передбачає, що адмініструвати сайт буде Державна служба з надзвичайних ситуацій, а за технічну частину відповідатиме Центр гуманітарного розмінування. Після введення реєстру в експлуатацію ДСНС, він почне свою роботу.

    «Створення реєстру – важливий крок у сфері гуманітарного розмінування», – зазначив заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний. Реєстр дозволить автоматизувати та прискорити процеси розмінування. Він стане інструментом для відстеження стану розмінування територій у реальному часі, допоможе фермерам отримувати інформацію про статус їхніх земель, а місцева влада зможе контролювати стан сільгоспземель і ухвалювати рішення про місцеві податкові пільги на підставі висновків про забруднення територій. Крім того, інформація з реєстру буде корисною для інвесторів та проєктів з відновлення України.

    Реєстр буде наповнюватися інформацією з різних джерел. Центр гуманітарного розмінування вноситиме дані про результати нетехнічного обстеження земель та операторів протимінної діяльності. Держоргани будуть додавати інформацію про обстеження та очищення територій, а місцева влада – дані про обстеження ділянок, через забруднення яких власникам надали податкові пільги.

    До реєстру можна буде вносити інформацію про результати обстеження з використанням супутникових знімків та інших засобів сканування. Території, на яких не виявлено вибухонебезпечних предметів, будуть виключатися з реєстру. Таким чином, цей реєстр стане потужним інструментом у відновленні та розвитку України після повномасштабної війни з рф.



    • інші новини