Історичні знімки китайського модуля на звороті Місяця зробив робот з ШІ

    1247

    Китайські ЗМІ повідомили, що у складі модуля місії «Чан’є-6» для взяття проб ґрунту зі зворотного боку Місяця був невеликий робот-фотограф зі штучним інтелектом. Робот зійшов на поверхню Місяця після збирання зразків та самостійно вибирав ракурс для історичної фотосесії. Поки що опубліковано лише один знімок, але очікується продовження.

    Представники китайського космосу не поспішають ділитися подробицями про роботу для селфі. Відомо, що це 11-кг апарат на чотирьох колесах. Термозахист для нього не передбачений, тому місячну ніч він навряд чи переживе. Зате це один із найлегших автоматичних дослідників Місяця, а помістити досить складні механізми та алгоритми до складу легкої автоматичної платформи – це певна майстерність.

    Можливо, робот частково отримував інструкції із Землі. Тим не менш, значну частину операцій він робив в автоматичному режимі. За великим рахунком, це не варто називати штучним інтелектом — це данина моді. Але хіба від такого можна втриматись?

    Додамо, вчора вранці злітний модуль місії «Чан’є-6» передав капсулу зі зразками місячного ґрунту на модуль, що знаходиться на орбіті природного супутника Землі. Злітний модуль сів на поверхню Місяця у складі платформи 2 червня, а повернувся на орбіту – 4 червня.

    Через день-другий апарат, що повертається, понесе капсулу на Землю, де скине її на півночі Китаю. Відбудеться це через кілька тижнів або близько того. Таким чином на Землю вперше в історії прибудуть зразки зі зворотного боку Місяця.



    • інші новини