Вчені виявили у льодах Гренландії гігантські віруси, які сповільнюють танення

    663

    Вчені Орхуського університету в Данії виявили гігантські віруси на крижаному покриві Гренландії, які здатні сповільнювати танення льоду. Результати дослідження опубліковані у журналі Microbiome.

    Передбачається, що віруси харчуються сніжними водоростями і можуть відігравати роль природного механізму контролю цвітіння водоростей. Оскільки розростання водоростей знижує здатність льоду відбивати сонячне світло та посилювати поверхневе танення, віруси можуть гальмувати руйнування льодовиків.

    Хоча вчені не спостерігали самі вірусні частинки, вони виявили вірусну ДНК, проаналізувавши зразки темного льоду, червоного снігу (забарвленого пігментованими водоростями) і лунок, що тануть (кріоконітів). Було доведено, що ДНК походить від живих та активних вірусів.

    Розмір звичайних вірусів становить 20-200 нанометрів, тоді як розмір типової бактерії становить 2-3 мікрометри. Однак гігантські віруси, які спочатку були виявлені 1981 року в океані, виростають до розмірів 2,5 мікрометра, чим перевершують більшість бактерій.

    Ці віруси населяють різні середовища, включаючи ґрунт і навіть організм людини, проте на поверхні льоду вони знайдені вперше.



    • інші новини