Вчені експериментально показали, чому не варто пити алкоголь під час тривалих перельотів

    20

    Перед тим як заснути під час багатогодинного перельоту, пасажири далекомагістральних рейсів часто люблять випити келих-другий вина або коктейль. Однак результати нового дослідження, проведеного в Німеччині, говорять про те, що від такої звички краще відмовитися.

    Серія лабораторних експериментів показала, що, коли люди засинають, випивши алкоголь, при зниженому атмосферному тиску, який зазвичай буває в салоні авіалайнера, рівень кисню в їх крові падає до тривожних позначок, а частота серцевих скорочень зростає, у тому числі у здорових і молодих людей.

    Навіть якщо не вживати спиртне, далекі авіаперельоти – випробування для організму. Сухе повітря в літаку може призводити до зневоднення, а багатогодинне сидіння в кріслі – провокувати утворення тромбів у ногах.

    У салоні більшості авіалайнерів тиск на крейсерській висоті підтримується на рівні 600-650 мм ртутного стовпа. Такий тиск є на висоті 1300-1800 метрів над рівнем моря і вважається для людини нижньою межею комфортності. Однак при зниженні атмосферного тиску кількість кисню, що вдихається людиною, зменшується.

    Під час підготовки експерименту вчені з Німецького центру авіації та космонавтики та Рейнсько-Вестфальського технічного університету Ахена (обидва — у Німеччині) припускали, що вживання алкоголю за низького тиску повітря негативно вплине на стан людини. Але не очікували, що ефект виявиться настільки вираженим, зазначили вони у коментарі NBC.

    Для дослідження, яке опублікував медичний науковий журнал Thorax, залучили 48 здорових добровольців віком від 18 до 40 років. Людей випадково розподілили на дві групи. Половина учасників проходила тест у лабораторії сну з атмосферним тиском на рівні моря, решта спала у барокамері, умови в якій імітували тиск повітря в салоні авіалайнера на крейсерській висоті.

    У кожній із груп 12 осіб перед чотиригодинним сном вживали алкоголь у кількості, еквівалентній двом банкам пива або двом келихам вина. Інші 12 людей спали, не випивши спиртного. Після першого етапу в експерименті зробили дводенну перерву, потім учасників поміняли ролями: ті 12 осіб, які раніше вживали алкоголь, перш ніж заснути, на цьому етапі спали, не випивши спиртного, і навпаки. У всіх сеансах дослідники вели полісомнографію, реєстрували рівень насичення крові киснем (SpO2) та пульс учасників.

    Результати експерименту показали, що люди, які пили алкоголь перед сном у барокамері, насичення крові киснем у середньому падало до 85%. У нормі цей показник коливається від 95% до 100%, а сатурацію нижче за 90% лікарі вважають приводом для занепокоєння. Пульс випробуваних частішав у середньому до 88 ударів на хвилину — мабуть, щоб компенсувати низький рівень кисню у крові.

    Для порівняння, у тих, хто пив алкоголь перед сном при атмосферному тиску на рівні моря, насиченість крові киснем зменшувалась до 95%, а частота серцевих скорочень піднімалася до 77 ударів за хвилину.

    За підсумками дослідження медики зробили висновок, що поєднання алкоголю та гіпобаричної гіпоксії в польоті погіршує сон, навантажує серцево-судинну систему і веде до більш тривалої зниженої оксигенації артеріальної крові навіть у молодих і здорових людей. У хворих на серцеві або легеневі патології це може спровокувати загострення симптомів.

    «Високі дози алкоголю здатні посилити ці ефекти, потенційно підвищуючи ризик виникнення проблем зі здоров’ям та невідкладних медичних ситуацій під час польоту, особливо серед літніх людей, які вже мають захворювання. Наші результати переконливо доводять, що алкогольні напої у польоті слід обмежити», – наголосили автори наукової роботи.



    • інші новини