Американські архітектори запропонували перетворити кілометрові хмарочоси на величезні акумулятори

    122

    Американське архітектурне бюро Skidmore, Owings & Merrill (SOM), яке спроєктувало найвищу на сьогодні будівлю у світі — хмарочос «Бурдж-Халіфа» в ОАЕ — спільно зі швейцарською компанією Energy Vault Holdings вивчає можливості зі зведення кілометрових хмарочосів, оснащених майданчиками для акумулювання енергії у гравітаційних системах.

    Ідея полягає в тому, щоб запасати енергію під час підйому багатотонних блоків на висоту від 300 до 1000 метрів, а виробляти її в процесі контрольованого спуску блоків на рівень землі.

    У момент надлишку електричної енергії блоки подаються до ліфтів та підіймаються на висоту. Коли виробництво електричної енергії падає, блоки спускаються на ліфтах вниз, розкручуючи ротори генераторів і виробляючи електрику. Подібні системи вже випробовуються. За розрахунками, за час спуску блоку розмірами 3,5×2,7×1,3 метра зі швидкістю два метри за секунду виробляється приблизно один мегават електрики.

    Крім гравітаційної системи, інженери пропонують аналогічним чином використовувати воду: її можна перекачувати на вершину хмарочоса, а потім скидати для запуску турбін та виробництва електроенергії.

    На перший погляд, переваги таких систем є незаперечними, проте на практиці процес включає розв’язання таких питань, як здатність конструкції витримувати додаткову вагу гравітаційної системи, а також її ефективність та обслуговування.

    До ключових проблем відноситься і обсяг, який займе конструкція і всі її частини, що рухаються. Якщо виявиться, що система вимагає надто багато місця, то будівництво хмарочоса, що накопичує енергію такими способами, буде економічно недоцільним.



    • інші новини