Boeing і NASA нарешті запустили до МКС корабель Starliner з астронавтами

    385

    Компанія Boeing та Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США нарешті провели пуск космічного корабля Starliner з екіпажем на борту. Ракета-носій Atlas V з кораблем Starliner стартувала з майданчика бази Космічних сил США у Флориді о 10:52 за місцевим часом (17:52).

    Нинішня місія має назву Crew Flight Test. Вона стала кульмінацією зусиль Boeing зі створення пілотованого корабля, що підходить для доставки астронавтів на Міжнародну космічну станцію. До складу екіпажу увійшли астронавти NASA Бутч Вілмор (Butch Wilmore) та Суніта Вільямс (Sunita Williams).

    Місія триватиме протягом десяти днів, вісім із яких астронавти проведуть на МКС. Після цього вони повернуться на Землю на кораблі Starliner, який, як очікується, здійснить посадку на території штату Аризона.

    Спочатку корабель Starliner з екіпажем планувалося запустити 6 травня, але тоді політ скасували через несправність запобіжного клапана у системі подачі кисню. Після цього місія неодноразово відкладалася. Остання спроба, була 1 червня. Тоді за кілька хвилин до старту зворотний відлік було зупинено автоматично через виявлений збій у роботі наземних систем. Наступна відповідна дата для старту була через добу, але на той час інженери NASA не встигли переконатися у працездатності та надійності всіх систем.

    Через це пуск було відкладено вдруге, а новою датою стало 5 червня. Сьогодні старт пройшов без будь-яких проблем і корабель після відділення першого ступеня продовжив рух у напрямку до орбітальної станції.

    Boeing створила корабель Starliner для конкуренції зі SpaceX у сфері доставки астронавтів на МКС. Компанія Ілона Маска (Elon Musk) вже провела вісім місій, у рамках яких на орбітальну станцію доставлялися астронавти. Для Starliner нинішній політ став першим за участю екіпажу.



    • інші новини