День захисту дітей 2024: історія свята та традиції, які варто знати

    44

    У перший день літа у всьому світі відзначають День захисту дітей. Це свято присвячене наймолодшим членам нашого суспільства, але адресоване насамперед дорослим. Їх закликають об’єднатися, щоб забезпечити дітям світле майбутнє і захистити їхні права. Давайте поринемо в історію цього дня та дізнаємося про його традиції, а також поділимося кількома теплими побажаннями.

    Історія та традиції Міжнародного дня захисту дітей

    Як пише УНІАН, офіційно це свято було засновано в листопаді 1949 року в Парижі на Раді Міжнародної демократичної федерації жінок. Повоєнний час вимагав особливої уваги до здоров’я та благополуччя дітей.

    Перший раз День захисту дітей відзначили 1950 року – одразу в 51 країні світу. За іншою версією, святкування розпочалося ще раніше – у 1925 році в Сан-Франциско завдяки Генеральному консулу Китаю, який організував для китайських дітей-сиріт Фестиваль човнів-драконів (Дуань-у Цзе). Як би там не було, мета цього дня завжди залишалася однією – привернути увагу до потреб і прав дитини.

    1 червня традиційно закликають зупинити насильство над дітьми та експлуатацію дитячої праці. Для дітей проводять освітні кампанії, де розповідають про їхні права та куди звертатися в разі їхнього порушення. Дорослим нагадують про важливість врахування потреб дитини.

    Символіка свята

    Міжнародний день дітей має власний прапор – зелене тло із зображенням земної кулі та п’яти людських фігурок різного кольору, що символізують різні раси та національності.

    День захисту дітей в Україні

    В Україні День захисту дітей щорічно відзначають 1 червня, як і в усьому світі. У нашій країні цю дату святкують із 1998 року.

    День захисту дітей під час війни

    На жаль, цього року День захисту дітей в Україні знову проходить в умовах війни, яка вплинула на життя кожного маленького українця та українки. З початку повномасштабного вторгнення сотні тисяч дітей змушені тимчасово жити за межами України, десятки тисяч годинами проводять час в укриттях, перечікуючи повітряні тривоги, тисячі дітей живуть у зоні бойових дій, невідомо, скільки українських дітей росіяни викрали та вивезли за межі країни. У це свято дорослим особливо важливо підтримати дітей і показати, що ми завжди поруч.

    День захисту дітей – це нагадування про нашу відповідальність перед наймолодшими. Це час, коли ми повинні об’єднатися, щоб захистити права дітей і забезпечити їм безпечне і щасливе майбутнє. Нехай цей день стане для всіх нас нагодою зробити добру справу для кожної дитини, яка цього потребує.



    • інші новини