Вчені запропонували видобувати електроенергію прямо з рослин

    165

    Базові знання з біології нагадують, що життєві процеси в рослинах супроводжуються виробництвом електрики. Водно-іонний обмін в живих тканинах створює потенціал на підключених електродах. Теоретично зелені насадження можуть стати прямим джерелом електричної енергії, до чого вчені з Індії закликають готуватися вже зараз. І тому вони вивчили динаміку вироблення струму рослинами залежно від циркадних ритмів.

    Очевидно, що рослини по-різному поводяться вдень та вночі, а також залежно від погодних факторів. З цього також випливає, що виробництво електричної енергії також залежатиме від добових ритмів насаджень. Дослідники з Індійського технологічного інституту в Харагпурі вирішили з максимально можливою точністю вивчити вплив добових ритмів та інших факторів на властивості рослин.

    В якості піддослідних були обрані водяний гіацинт (Eichhornia crassipes) і лаки бамбук (драцена сандера, Dracaena sanderiana). Вчені прикріпили до них електроди, а також підключили датчики до резервуарів з живильною рідиною для контролю за лужним складом.

    «Цей потоковий [генеруючий] потенціал, по суті, є наслідком природної енергії, що отримується на рослині, пропонує відновлюване джерело енергії, яке працює безперервно і може бути стійким протягом тривалого періоду, — сказав автор роботи Суман Чакраборті (Suman Chakraborty). — Питання, на яке ми хотіли відповісти, полягало в тому, який потенціал воно може виробляти і як на електричний потенціал впливає біологічний годинник рослини?».

    Експерименти показали, що електрику на рослині можна виробляти в циклічному ритмі. Також вчені встановили точний зв’язок між генерацією та властивим рослинам добовим ритмом. Понад те, процеси генерації вдалося прив’язати до споживання рослиною води та іонного обміну у процесі руху соку з їх судин.

    «Ми не тільки заново відкрили електричний ритм рослин, описавши його в термінах напруг і струмів, але ми також надали інформацію про можливе використання електроенергії, що виробляється рослинами, стійким чином без впливу на навколишнє середовище і без порушення екосистеми, — пояснили вчені. — Отримані результати можуть допомогти у розробці біомеметичних, натхненних природою систем, здатних протистояти глобальній енергетичній кризі за допомогою екологічно чистого, стійкого рішення, при якому посадка дерева не лише усуває кризу зміни клімату та погіршення якості довкілля, а й забезпечує отримання електроенергії з насаджень».



    • інші новини