Вчені створили найтоншу тканину з ефектом шумозаглушення

    16

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту (MIT) розробили тканину, яка ефективно відфільтровує звуки, подібно до того, як це роблять навушники з функцією шумозаглушення. Якщо технологію буде доопрацьовано і готовий продукт з’явиться на комерційному ринку, технологія шумозаглушення вийде далеко за межі навушників.

    Робота вчених заснована на попередніх дослідженнях, в рамках яких була створена тканина, що нагадує шовк, здатна виступати в якості мікрофона і посилювати звук. Під час проведення дослідження вчені припустили, що цей матеріал також може стати основою для тканини з шумозаглушенням. Сама ж тканина не товща за людське волосся і виготовляється з використанням п’єзоелектричного волокна. При проходженні через волокна струму створюються вібрації, які за відповідного настроювання можуть поглинати звуки.

    Такий підхід виявився ефективним лише у невеликих приміщеннях. Для створення тканини, здатної поглинати звук у масштабі повноцінної кімнати, дослідники застосували інший підхід. Замість створення коливань при проходженні струму волокнами вони зробили так, щоб тканина залишалася повністю нерухомою під дією напруги. Це перетворює тканину на свого роду звуковий бар’єр, що працює як дзеркало і відбиває звуки назад до їхнього джерела.

    При тестуванні ефективності нового матеріалу було встановлено, що у режимі прямого придушення (створення вібрацій, як і в навушниках з шумозаглушенням) гучність звуків знижується до 65 децибелів. У цей час при використанні тканини як звукового бар’єра рівень шуму знижується на 75 %.

    Хоча технологія виглядає перспективною, вченим належить провести чимало досліджень, перш ніж кінцевий продукт, що захищає від шуму, наприклад цілу кімнату, з’явиться на ринку.



    • інші новини