Чому Польща втрачає українських працівників: шокуючий дефіцит на ринку праці

    1543

    У Польщі панує справжня паніка через відтік українських працівників. Біженці, які зазвичай заповнювали ринок сезонної роботи, масово їдуть у більш заможні країни ЄС. Як результат, польські роботодавці не можуть знайти бажаючих працювати на тимчасових позиціях. Про це повідомляє OBOZ.UA.

    Сезонна робота без робочих рук

    Влітку в Польщі можна заробити 5-9 тисяч злотих (50-91 тисяч гривень). Проте вже другий рік поспіль країна відчуває кадровий голод. Громадяни України, які раніше приїжджали на сезонні роботи, тепер обирають країни Західної Європи через вищі зарплати та більш відкриті ринки праці після повномасштабного вторгнення. Цю інформацію підтверджує Міграційна платформа EWL.

    Статистика не обманює

    Головне статистичне управління Польщі оприлюднило дані про середню зарплату по країні в першому кварталі 2024 року. Вона становить 8147,38 злотих (82,4 тисячі гривень). Це на 14,4% більше, ніж минулого року.

    “На сезонних роботах нині можна заробити до 9 тисяч злотих. Це короткострокова робота в агросекторі, де зарплата залежить від кількості робочих годин і продуктивності. Така робота підходить людям, які звикли до фізичної праці. Переважно її обирають українці, які живуть у селах і мають власні господарства”, – пояснює директорка рекрутації Міграційної платформи EWL Мар’яна Семенюк.

    Дефіцит вакансій стає критичним

    Станом на березень у Польщі було 50,5 тисяч вакансій. За даними щорічного дослідження “Барометр професій”, цього року у 27 професіях відчутний кадровий дефіцит. Особливо бракує працівників у торгівлі, промисловості, охороні здоров’я та соціальній допомозі. У жодній з професій немає надлишку фахівців.

    Зростання зарплат і покращення умов праці в Польщі не зупиняє відтік українських працівників. Чи зможе Польща подолати цей кадровий голод? Поки що це залишається відкритим питанням.



    • інші новини