Новий закон про мобілізацію: в Міноборони відповіли на ключові питання, що змінюється для українців з 18 травня

    4191

    З 18 травня набуває чинності новий закон про мобілізацію, і ось відповіді на найважливіші питання, які стосуються цього закону, від Міністерства оборони. Дмитро Лазуткін, речник Міністерства оборони, розповів про нововведення під час ефіру телемарафону “Єдині новини”.

    Чи потрібно оновлювати дані обмежено придатним особам

    Так, відповідно до нового закону про мобілізацію, усі військовозобов’язані, включаючи обмежено придатних, мають оновити свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки протягом 60 днів з моменту набуття чинності закону.

    Як відбуватиметься оновлення даних

    Оновити інформацію можна буде за допомогою електронного кабінету військовозобов’язаного, через Центри надання адміністративних послуг або безпосередньо у територіальних центрах комплектування.

    Чи вважається врученою повістка, яку надіслали через поштову скриньку

    На сьогодні немає норми, що повістка, яка надійшла через поштову скриньку, вважається врученою. Для цього людина має особисто поставити підпис у повістці.

    Обмеження права на водіння авто для ухилянтів

    Закон передбачає обмеження права на водіння для тих, хто не з’являється у ТЦК після вручення повістки. Якщо людина ігнорує вимогу протягом 10 днів, суд може розглянути питання щодо обмеження її у праві на водіння авто.

    Чи будуть забирати автівки на потреби армії

    Ця норма вже діє, але переважно залучають спеціальний транспорт з державних установ. Масово легкові автомобілі не забиратимуть.

    Чи можна отримати “цивільну” посаду після вручення повістки

    Так, це можливо. Для цього чоловіки можуть скористатися послугами рекрутингових центрів, які відкриваються по всій Україні. Там можна знайти вакансію у конкретній бригаді або підрозділі Сил оборони за своїм цивільним фахом.

    Що говорять нові закони

    11 квітня Верховна Рада схвалила в цілому законопроєкт про мобілізацію, а 16 квітня його підписав Президент Володимир Зеленський. Закон набуде чинності з 18 травня. Також Верховна Рада ухвалила закон про добровільну мобілізацію окремих категорій ув’язнених за нетяжкими статтями, що дає змогу залучити до ЗСУ до 20 000 ув’язнених та осіб із судимостями.

    Нові правила викликають багато питань та дискусій, але вони спрямовані на посилення обороноздатності країни в умовах сучасних викликів.



    • інші новини