Американські військові почали тестувати робопсів, оснащених стрілецькою зброєю

    17

    Командування сил спеціальних операцій Корпусу морської піхоти (MARSOC) США проводить тестування нового покоління роботів-собак компанії Ghost Robotics. Моделі Quadruped Unmanned Ground Vehicle (Q-UGV) оснащені стрілецькими комплексами від Onyx Industries.

    Згідно з наявними даними, зараз у розпорядженні MARSOC є два робопси Q-UGV, оснащені стрілецькими системами Onyx SENTRY (RWS). Ця система включає засоби цифрової візуалізації за допомогою штучного інтелекту. Вона здатна в автоматичному режимі виявляти та відстежувати людей, дрони або транспортні засоби, повідомляючи про потенційні цілі оператору, який може знаходитися в будь-якій точці світу. Система може самостійно приймати рішення щодо ведення вогню, а також працювати під контролем оператора, не починаючи стрілянину без прямого наказу.

    Onyx Industries опублікувала в соцмережі LinkedIn невелике відео, що демонструє, як працює робопес Q-UGV, оснащений стрілецькою системою. У MARSOC зазначили, що така система є одним із багатьох варіантів, які військові тестують. Тому процес оцінки робопсів зі стрілецьким комплексом не слід розглядати як щось, до чого військові виявляють особливий інтерес. У MARSOC також наголосили, що відомство дотримується політики Міністерства оборони США щодо автономної зброї.

    Проте, ці випробування відображають зростання інтересу з боку армії до невеликих роботизованих безпілотних наземних комплексів військового призначення. Безпілотні літальні апарати вже давно використовуються військовими, але поява недорогих чотирилапих роботів (вартість деяких лише $1600) та можливість розміщення на них стрілецької зброї, схоже, серйозно зацікавила військових.

    У середині 2022 року інтернет облетіло відео з робопсом Unitree та закріпленою на його спині штурмовою гвинтівкою. Зрештою, деякі виробники робототехніки взяли на себе зобов’язання щодо відмови від створення роботів для використання як зброю. Попри це, у квітні цього року було представлено робопса Unitree Go2 з вогнеметом на спині, який доступний для покупки.



    • інші новини