Супутникові радари показали, що майже половина найбільших міст Китаю повільно занурюється під воду

    55

    Китайські та американські дослідники дійшли висновку, що 82 великі міста Піднебесної піддаються просадці ґрунту від помірного до сильного ступеня. Це підвищує ризик повеней для місцевих жителів.

    У багатьох прибережних містах по всьому світу осідання ґрунту сьогодні перевищує абсолютне зростання рівня моря у 10 разів. Основна причина — надмірний забір ґрунтових вод, що, у свою чергу, пов’язане зі швидкими темпами урбанізації та зростання населення. Загальні збитки від просідання ґрунту оцінюють у мільярди доларів щороку. Найбільш постраждалою країною від цього явища вважається Індонезія, про що вчені з Утрехтського університету розповіли ще 2015 року.

    Однак Китай частково теж ризикує буквально піти під воду. Такого висновку дійшли дослідники з Південно-Китайського педагогічного, Пекінського, а також Х’юстонського (США) університетів. Висновки своєї роботи вони представили в журналі Science.

    Вчені застосували метод космічної радіолокаційної інтерферометрії та оцінили просідання ґрунту у всіх великих містах КНР (всього — 82 з населенням більше двох мільйонів чоловік кожне) з 2015 по 2022 рік. Таким чином, дослідники змогли оцінити висоту міського ландшафту за цей період.

    Автори наукової роботи виявили, що 45 відсотків міських територій Піднебесної осідають швидше, ніж на три міліметри на рік, тоді як 16 відсотків роблять це зі швидкістю понад 10 міліметрів щорічно. Ці процеси торкаються 29 та 7 відсотків міського населення відповідно.

    З’ясувалося також, що одне з найбільших міст Китаю – Шанхай – продовжує просідати, хоча за останні 100 років він уже опустився приблизно на три метри. Особливо сильно постраждали і такі міста, як Пекін та Тяньцзінь.

    У КНР у принципі багато людей живуть у районах, які зазнали  накопичення опадів з геологічної точки зору порівняно недавно. Тому при відборі ґрунтових вод вони мають тенденцію просідати. Ця тенденція щорічно коштує Китаю більш ніж 7,5 мільярда юанів.

    Просадка ґрунту, як зазначили вчені, ймовірно, пов’язана не лише із забором ґрунтових вод, а й із низкою інших факторів — наприклад, вагою будівель. Дослідники спрогнозували, що до 2120 року відносна висота 22-26 відсотків прибережних зон Китаю буде нижчою за рівень моря. І освоєння земельних і водних ресурсів, що росте, загрожує лише посилити існуючі проблеми.

    Нові дані дозволять китайській владі краще планувати зони для будівництва дамб, що захищають їхні міста від моря.