Вчені розповіли, як тварини відреагували на сонячне затемнення

    1551

    Мільйони людей стали свідками повного сонячного затемнення 8 квітня 2024 року. Того ж дня співробітники зоопарку Форт-Уерта у Техасі помітили дивну поведінку тварин.

    За словами доктора Джона Гріффіоена ( John Griffioen ), який працює в зоопарку, горила вирушила до дверей, ніби настав час йти спати, а дві зграї фламінго збилися в купу. У дикій природі тварини також незвичайно відреагували на астрономічне явище.

    “Важко висловити словами, наскільки це було неймовірно”, – написала в соціальній мережі Х доцент кафедри біології Університету Індіани Кім Росвалл, зазначивши, що під час затемнення вона чула виття койотів.

    Вчені давно намагалися зрозуміти, як циркадні ритми тварин порушуються короткою нічною миттю посеред дня.

    У 2017 році в зоопарку Південної Кароліни жирафи збилися в купу, а черепахи спаровувалися в темряві, що несподівано настала. Дослідники також спостерігали за джмелями, які різко перестали дзижчати під час затемнення. Але через рідкість повних сонячних затемнень вченим надзвичайно складно виявити тенденції чи дані, що піддаються кількісній оцінці, про поведінку тварин.

    Щоб наблизитись до відповіді, NASA звернулося до громадськості та запросило всіх бажаючих взяти участь у проєкті Eclipse Soundscapes Project, мета якого – вивчити, як сонячні затемнення відбиваються на житті на Землі.