Вчені назвали місце із найчистішим повітрям на Землі

    23

    Вчені розкрили причину, чому Південний океан є місцем із найчистішим повітрям на Землі. Результати дослідження опубліковані у журналі npj Climate and Atmospheric Science.

    Повітря вважається чистим, якщо воно характеризується низьким рівнем аерозолів — зважених у повітрі твердих частинок або крапель рідини. На рівень аерозолів над Південним океаном впливає ряд факторів, включаючи сезонні коливання росту крихітних рослинноподібних організмів, званих фітопланктоном, які є джерелом частинок сульфатів, що переносяться повітрям.

    Відомо, що Південний океан також є найхмарнішим місцем на Землі. Крім того, часто спостерігаються короткочасні спорадичні зливи.

    Щоб визначити можливий вплив цих факторів на чистоту повітря, вчені розробили комп’ютерну програму розпізнавання різних моделей хмар на великій території Південного океану. Зокрема, вони шукали сотоподібні шарувато-купчасті хмари, які відіграють важливу роль у регулюванні клімату.

    Виявилося, що дні з найчистішим повітрям були пов’язані з наявністю «відкритих» хмар, що пропускають більше світла. Такі хмари містять більше вологи та виробляють більше дощу, ніж «закриті» хмари. Спорадичні, але інтенсивні зливи вимивають частинки аерозолю з повітря.



    • інші новини