Астрономи створили найбільшу тривимірну карту Всесвіту

    285

    Астрономи створили найбільшу тривимірну карту Всесвіту за допомогою спектроскопічного інструменту темної енергії (DESI). Про це повідомляється у прес-релізі на сайті Phys.org.

    DESI призначений щодо спектрографічних астрономічних досліджень далеких галактик. Його фокальна площина містить 5000 роботизованих пристроїв, які позиціюють оптичні волокна, гарантуючи точність їхнього положення з точністю до 10 мікронів. Цей рівень точності необхідний для отримання докладних зображень колірного спектру мільйонів галактик більш ніж на третину всього неба.

    Карта Всесвіту дозволяє побачити баріонні акустичні коливання (БАК), які є коливаннями щільності речовини в ранньому Всесвіті і виглядають як гігантські порожнисті бульбашки. Дослідники вимірюють видимий розмір ВАК, щоб визначити відстані до різних скупчень галактик, що формують стінки цих бульбашок. Це також дозволяє виміряти швидкість розширення Всесвіту у різні періоди часу.

    За словами вчених, їм вдалося реконструювати історію розширення Всесвіту у величезному діапазоні космічного часу з точністю, що перевершує всі попередні дослідження ВАК, разом узяті. Загалом астрономи планують нанести на тривимірну карту три мільйони квазарів та 37 мільйонів галактик.



    • інші новини