Білий дім доручив NASA розробити єдиний стандарт місячного часу

    42

    Білий дім доручив NASA створити єдиний стандарт часу для Місяця, а також інших небесних тіл, повідомляє Reuters із посиланням на службову записку глави Управління науково-технічної політики Білого дому (OSTP) Араті Прабхакара.

    Згідно з документом, до кінця 2026 року має бути представлений план встановлення Скоординованого місячного часу (Coordinated Lunar Time, LTC).

    Як зазначено у службовій записці, земний годинник для людини, яка перебуває на Місяці, відставатиме, в середньому, на 58,7 мікросекунди на добу, є й інші розбіжності із земним часом. Тому без єдиного стандарту місячного часу буде складно забезпечити безпеку передачі даних між космічними апаратами та синхронізацію зв’язку між Землею, місячними супутниками, базами та астронавтами. Крім того, розбіжності в часі можуть призвести до помилок у складанні карт та визначенні розташування на Місяці або на його орбіті.

    В OSTP також вважають, що для точного визначення місячного часу може знадобитися встановлення на поверхні природного супутника Землі атомного годинника. Натомість згодом, коли на Місяці буде розгорнуто не лише дослідницьку, а й комерційну діяльність, єдиний стандарт часу матиме важливе значення для координації операцій, проведення транзакцій та управління логістикою місячної торгівлі.

    Раніше в NASA заявляли, що на вересень 2026 року заплановано першу з моменту закінчення програми «Аполлон» у 1970-х роках висадку астронавтів на Місяць. А до цього, у вересні 2025 року, відбудеться політ чотирьох астронавтів навколо Місяця. Надалі — створення наукової місячної бази, яка допоможе підготуватися до польотів на Марс.



    • інші новини